Ko izbira vnese razdor: Devet od 20 mariborskih šol se sooča s postopki izbire ravnatelja

Barbara Bradač
07.05.2021 05:45
Devet od dvajsetih mariborskih osnovnih šol se v tem šolskem letu sooča s postopki izbire ravnatelja, ki velikokrat pomenijo tudi čas različnih anonimk in prijav inšpekcijskim službam.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Osnovni šoli Angela Besednjaka imajo z izbiro ravnatelja veliko težav. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

V tem šolskem letu so se na skoraj polovici mariborskih osnovnih šol ukvarjali z izbiro ravnatelja. Na šolah, kjer so se dosedanji ravnatelji odločili za ponovno kandidaturo, ti postopki načeloma gladko tečejo, na nekaterih šolah pa se precej zatika. Postopki izbire ravnatelja skalijo pedagoški mir in v šolski prostor velikokrat vnesejo nemir in razdor, tudi zato, ker je v postopek vpletenih veliko akterjev, zaposleni, starši in lokalna skupnost. To je mnogokrat tudi čas različnih anonimk in prijav inšpekcijskim službam.

​OŠ Angela Besednjaka: Ravnatelja iščejo že četrtič

Že s četrtim razpisom iščejo ravnatelja na Osnovni šoli Angela Besednjaka. Barbara Novak, ki je šolo vodila zadnjih pet let, se za ponovno kandidaturo ni odločila in se je vrnila v razred. Svet zavoda je začel njenega naslednika iskati že lani na začetku šolskega leta, pred nekaj dnevi je objavil ponovni razpis. Na prvi razpis je prispela ena vloga, a ni bila ustrezna, zato so postopek ponovili še dvakrat. Kot smo neuradno izvedeli, si učiteljski zbor želi enega kandidata, starši in predstavniki občine pa so za drugega in ob dosedanjih prijavljenih kandidatih ne dosežejo soglasja.

​Sedanja vršilka dolžnosti ravnatelja Katja Kumer, ki je to delo prevzela marca letos, je glede razpisov in izbire precej redkobesedna: "Res je, že četrti razpis je objavljen in upamo, da bo tokrat več sreče." Kandidata, ki bi se za mesto ravnatelja potegoval in bi prihajal iz teh šolskih prostorov, ni. "Delo ravnatelja v teh časih ni najbolj prijetno, zato razumem sodelavke, da si tega ne želijo," je edino še dodala Kumerjeva.

​OŠ Martina Konšaka: Zaključek vročega obdobja

Vroče je bilo dogajanje tudi na Osnovni šoli Martina Konšaka, kjer je kot vršilka dolžnosti ravnateljevanje prevzela Jasmina Voršič, potem ko ji je, kot svoji dolgoletni pomočnici, vodenje šole začasno predal dotedanji ravnatelj Damir Orehovec, ki ga je proti koncu lanskega marca vlada imenovala za državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Orehovec je sicer tudi mariborski mestni svetnik SMC. V tem mesecu so tik pred koncem postopkov izbire ravnatelja.

Svet zavoda je namreč v začetku aprila Voršičevo po tajnem glasovanju z osmimi glasovi proti dvema predlagal ministrici za izobraževanje Simoni Kustec (SMC) za imenovanje in ministrica je dala soglasje. A Voršičevi se je očitalo, da bo prevzela ravnateljevanje po politični, SMC-liniji. "Niti približno ni imela politika prstov zraven, sem apolitična in nisem v nobeni stranki. Bila sem postavljena za vršilko dolžnosti, ker je z danes na jutri odšel Orehovec in je bila logična poteza, da prevzamem vodenje šole, saj sem po desetih letih pomočništva poznala delovanje šole," je pojasnila.

Osnovna šola Martina Konšaka
Igor Napast

Na tej šoli na Teznem sta si na nasprotnih bregovih stali sodelavki, anonimna pisma so bila poslana na različne institucije, obiski inšpektorjev so se vrstili, vršilki dolžnosti so očitali več nepravilnosti. "Noben inšpektorat, nazadnje šolska inšpekcija, pred tem zdravstveni inšpektorat pa informacijska pooblaščenka, ni ugotovil nepravilnosti. Tudi na svet zavoda so leteli anonimni dopisi. Razne anonimne prijave so se izkazale kot neutemeljene," je povedala Voršičeva in dodala, da je zdaj vzdušje na šoli dobro.

​OŠ Franceta Prešerna: Dolgoletna ravnateljica se bo upokojila

Marta Otič
Arhiv Večera

​Zadnji delovni dan za Otičevo bo 31. avgust. Prihajajočim ravnateljem daje popotnico: "Ravnatelj mora biti predvsem človek z veliko začetnico. Spoštovati je treba vsakega in vsak delavec mu mora biti enakovreden. Predvsem pa je treba delati z mladimi, poskrbeti, da imajo dobrega mentorja, ki zna vpeljati v delo, pa ne samo ozko v njegovo delo, ampak širše. Učitelj mora biti širok, drugače danes ne more poučevati. Nujno je predmete in snovi povezovati med seboj ter z aktualno problematiko in življenjem."

​OŠ Maksa Durjave: Šolo vodi vršilec dolžnosti ravnatelja

Sredi marca so prosto delovno mesto ravnatelja razpisali tudi na Osnovni šoli Malečnik, saj dosedanjemu dolgoletnemu ravnatelju Rudolfu Sediču z novim šolskim letom mandat poteče in se bo upokojil. Na razpis je prispelo sedem vlog, dve sta iz vrst zaposlenih na šoli, novega ravnatelja pa svet zavoda še ni izbral.

Osnovna šola Maksa Durjave
Igor Napast

Na Osnovni šoli Maksa Durjave so prvi razpis objavili že lani spomladi. Izšel je prvi dan razglašene epidemije, a svet zavoda ni takrat nikogar izbral. Septembra je izšel nov razpis in nanj so prispele štiri prijave. En kandidat je iz šole in le temu ni mariborski mestni svet na predlog občinske komisije za mandatna vprašanja podal pozitivnega mnenja, pri takratni prijavi je namreč naredil napako. Od preostalih kandidatk pa nobena ni prepričala sveta zavoda. Ravnateljica Jolanda Friš Lozej je podaljšala mandat za pol leta in je šolo do marca vodila kot vršilka dolžnosti, nakar se je upokojila. Svet šole je zato imenoval vršilca dolžnosti za največ eno leto, Alberta Mihajlovića, učitelja na tej šoli.

​OŠ Toneta Čufarja: Notranja kandidatka prepričala vse

Tomaž Čeplak
Sašo Bizjak

​Trije novi stari ravnatelji​

Lidija Todorović
Andrej Petelinšek

{infobox-gray}161473{/infobox-gray}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta