Ko je lastnina zaščitena bolje kot spolna nedotakljivost: "To ni družba, ki si jo želimo"

Jasmina Cehnar
22.02.2021 15:51
Inštitut 8. marec s podporniki tudi prebivalce Maribora in okolice poziva k oddaji podpisa, ki bi redefiniral kaznivo dejanje posilstva in spolnega nasilja po modelu "samo ja pomeni ja".
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kristina Krajnc z Inštituta 8. marec je z mariborskimi podporniki prepričana, da družba potrebuje novo dojemanje spolnega nadlegovanja in nasilja ter zakon, ki bo v temelju spremenil definicijo, kaj posilstvo je.
Sašo Bizjak

"Z zaprtimi očmi analiziram situacijo, totalno okamnela, ne rečem ničesar. On se v sekundi sleče, pride na masažno mizo ter me začne posiljevati. Vem, kaj se dogaja, od šoka sem zamrznjena, tresem se in ne reagiram. Pogledam v vrata, kjer ni ključa, in ne vem, kam ga je dal. Pomislim, da bi ga spravila v nezavest, toda močnejši je od mene, kaj, če me ubije. Ne naredim ničesar. On me pa z rokami zgrabi za vrat in me davi, medtem ko me posiljuje. Morda je to moj konec, nočem tako umreti. Čakam. Morda me pa ne ubije, če ne odreagiram. Čakam. Vsaka sekunda se zdi neskončna. Posilstvo traja približno dve uri."

​To je ena od zadnjih izpovedi spolno zlorabljenih žensk, ki so jih prejeli na Inštitutu 8. marec. V sklopu kampanje #jaztudi jih zbirajo že od leta 2018. Nabralo se jih je mnogo, in odkar je svojo pretresljivo zgodbo o spolnem nadlegovanju delila igralka Mia Skrbinac, prejmejo skoraj tri dnevno. Med kampanjo pa so ugotovili, da družba potrebuje novo dojemanje spolnega nadlegovanja in nasilja ter zakon, ki bo v temelju spremenil definicijo, kaj posilstvo je. Zato zbirajo podpise za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja po modelu "samo ja pomeni ja", ki ga imajo že v številnih evropskih državah.

​Od žrtve zahtevamo, da se upira

Ker potrebujejo pet tisoč podpisov, da bodo lahko v državni zbor vložili predlog spremembe zakonodaje, so na tiskovni konferenci na Trgu svobode k oddaji podpisov pozvali tudi prebivalce Maribora in okolice. Radi bi spremenili sedanji model, po katerem je posilstvo le takrat, ko storilec za spolno občevanje uporabi prisilo ali grožnjo. "To v praksi pomeni, da ni kaznovana uporaba zvijače ali presenečenja žrtve. Da ni žrtev nekdo, ki med posilstvom spi, otrpne ali drugače ni zmožen reči ne. Sedaj od žrtve zahtevamo, da se upira in izzove še hujše nasilje, da se torej izpostavlja in je v še bolj ranljivem položaju. Takšna zakonodaja se nam zdi nedopustna," je pojasnila Kristina Krajnc z Inštituta 8. marec.

Saso Bizjak

​Kot ponazori, koncept "samo ja pomeni ja" velja tudi pri varovanju zasebne lastnine. "Tatvina ni samo takrat, kadar storilec uporabi silo, ampak tudi takrat, kadar lastnik k odvzemu stvari ne poda soglasja. Če imamo bolje zaščiteno lastnino kot spolno samoodločbo in varstvo pred spolnim ponižanjem ter tudi človeškim dostojanstvom, to ni družba, ki si jo mi želimo," je dejala Krajnčeva.

​Doslej že več kot 4100 podpisov

Kdor želi prispevati svoj podpis, mora obrazec s podpisom overiti na upravni enoti, nato pa ga oddati v nabiralnik Infopeke ali v pisarni Levice (vsak petek med 10. in 12. uro in med 15. in 17. uro). Podpis je možno oddati tudi prek e-uprave. Več informacij je dosegljivih na www.samojapomenija.si.

​Kot je povedala Tija Jakič, prav tako z Inštituta 8. marec, so prek e-uprave doslej zbrali že več kot 4100 podpisov. Z odzivom in podporo državljanov pa tudi organizacij, ki se ukvarjajo s spolnim nasiljem, so zelo zadovoljni. Akcijo v Mariboru podpirata tudi lokalni odbor Levice in kolektiv Ziz.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta