Kolesarski maraton Okoli Pohorja: Med prvimi se je prijavil Robert Kranjec

Zmago Gomzi
18.05.2021 02:00
Po letu premora zaradi pandemije se 19. junija vrača rekreativni kolesarski maraton Okoli Pohorja, ki ga organizirata Kolesarsko društvo Branik in časopisna hiša Večer.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Start bo tudi letos na Trgu svobode. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Kolesarsko društvo Branik iz Maribora je prvi rekreativni maraton okoli Pohorja pod nazivom Kolesarski maraton Pohorski bataljon priredilo 24. junija 1979. Pobudnik prireditve je bil oče mariborskega kolesarstva, strastni rekreativni kolesar Lojze Fajdiga, ki je umrl leta 2016 star 96 let. Do leta 1997 je maraton potekal na 150 kilometrov dolgi progi, leta 1998 pa so prireditelji, da bi privabili čim več kolesarjev, uvedli še tri proge, dolge 30, 50 in 70 kilometrov.

"Število kolesarjev se je iz leta v leto spreminjalo, spomnim pa se, da smo jih enkrat našteli blizu 4000. V nekdanji skupni državi so imela vsa večja podjetja kolesarske sekcije, zato je bila tudi udeležba na maratonih Okoli Pohorja številna. Po osamosvojitvi Slovenije so začela večja podjetja usihati in z njimi so usihale tudi kolesarske sekcije," razlaga Branko Rokavec, nekdanji tekmovalni in pozneje rekreativni kolesar, že vrsto let tudi sekretar KD Branik, ki je leta 1980 postal Fajdigova desna roka v organizacijskem odboru prireditve.

Večer

Maraton bo v vsakem vremenu

Zaradi pandemije je bila lani odpovedana večina rekreativnih kolesarskih prireditev, med njimi tudi maraton Okoli Pohorja. Letos zdravstvene razmere dopuščajo izpeljavo, tako da so se v organizacijskem odboru lotili priprav na že 42. prireditev, ki bo v soboto, 19. junija. "Seveda bomo morali upoštevati veljavne zdravstvene ukrepe vlade in NIJZ na startu, med kolesarjenjem in na cilju. Zaradi tega bo na naša pleča padlo veliko več dela, a sem prepričan, da ga bomo zmogli," je optimist Rokavec. Zadovoljen je, da že prihajajo prijave za udeležbo. "Med prvimi se je prijavil nekdanji as smučarskih skokov in strastni rekreativni kolesar Robert Kranjec," pove ponosno.

"Start bo na Trgu svobode od 8.30 do 9. ure. V prejšnjih letih smo poskrbeli za štiri proge, letos bodo na voljo le tri, dolge 50, 72 in 147 kilometrov. Po najkrajši progi, dolgi 30 km, ki je bila namenjena predvsem družinam z otroki, zaradi obnove ruškega mostu ne bo mogoče kolesariti. Prireditev bo ob vsakem vremenu," še poudari Rokavec.

Sašo Bizjak

Prireditev je rekreativna, ne tekmovalna

Predračun maratona je približno 25.000 evrov. "Na dan prireditve je aktivnih 60 do 80 sodelavcev organizacijskega odbora, leta, ko so vsi delali brezplačno, so minila, poleg tega je treba plačati tudi stroške, ki so povezani z zavarovanjem prireditve, spremljevalnih vozil, vozila za prvo pomoč, vozila s kolesarskim mehanikom in še kaj. Upamo, da bodo udeleženci maratona upoštevali, da je prireditev rekreativna in ne tekmovalna, da bodo med kolesarjenjem predvsem uživali. Seveda pa, da bodo pri tem spoštovali naša navodila na startu in na progi ter upoštevali tudi veljavne ukrepe vlade in NIJZ," je še dejal Rokavec.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta