Koronski dodatki javnih uslužbencev v Mariboru: K plači še skoraj 30 tisoč evrov bruto

Aljoša Peršak
04.03.2021 06:16
Preverili smo, koliko dodatkov za delo v nevarnih razmerah in zaradi posebnih obremenitev v času epidemije koronavirusa so prejeli nekateri javni uslužbenci v Mariboru.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največ koronskih dodatkov so prejeli zaposleni v UKC Maribor. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Epidemija koronavirusa je v javnem sektorju odprla možnost, da se uslužbencem izplačuje dodatek za delo v nevarnih razmerah. Gre pravzaprav za tri dodatke - dodatek za delo v rizičnih razmerah po kolektivni pogodbi za javni sektor v vrednosti 65 odstotkov urne postavke, dodatek za neposredno delo s pacienti ​s covidom-19 v višini 30 odstotkov urne postavke v skladu z zakonom o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19 ter dodatek za nevarnost in posebne obremenitve, ki je bil določen v zakonu o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki znaša največ 100 -odstotne urne postavke osnovne plače zaposlenega.

Denar zagotovi proračun Republike Slovenije

In kdo je upravičen do koronskega dodatka? "Zaposleni, ki je pri svojem delu nadpovprečno izpostavljen tveganju za svoje zdravje oziroma čezmerno obremenjen zaradi obvladovanja epidemije," piše v zakonu o interventnih ukrepih. O višini dodatka odloča predstojnik ali oseba, ki pri delodajalcu izvršuje pravice in dolžnosti delodajalca, oziroma funkcionar, ki vodi organ, pri določitvi pa upošteva stopnjo izpostavljenosti tveganju oziroma čezmerne obremenjenosti ter obseg dodeljenih finančnih sredstev za izplačilo dodatka, še piše v zakonu. Denar za izplačilo koronskih dodatkov pa zagotovi proračun Republike Slovenije. Preverili smo, koliko dodatka za delo v nevarnih razmerah so prejeli nekateri javni uslužbenci v Mariboru.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor so nam sporočili, da so v letu 2020 zaposlenim skupno izplačali 22,3 milijona evrov bruto koronskih dodatkov. Če seštejemo vse tri koronske dodatke skupaj, je najvišje izplačilo v UKC Maribor v preteklem letu znašalo 29.340 evrov bruto.

Na mariborski občini so dodatek za delo v rizičnih razmerah dobili tudi mestni redarji. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Najvišji dodatek policistu 5771 evra bruto

V prvem valu epidemije je bilo zaposlenim v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor izplačano okrog dva milijona evrov koronskih dodatkov, prejelo jih je 933 zaposlenih. "Na podlagi zakonodaje se dodatek obračunava od osnovne bruto plače delovnega mesta, zato so do najvišjih dodatkov bili upravičeni predvsem tisti, ki imajo tudi najvišje dosežene uvrstitve v plačne razrede v okviru sistemizacije plač v javnem sektorju in so v dotičnem času oddelali največ delovnih ur," so pojasnili v zdravstvenem domu. Najvišje izplačilo dodatkov je bilo 3558 evrov bruto, dobil pa ga je višji zdravnik specialist.

Zanimivo pa je, da v zdravstvenem domu še nihče od zaposlenih ni dobil dodatka za neposredno delo z bolniki​ s covidom-19, čeprav izvajajo tudi testiranja na prisotnost virusa, pregledujejo pozitivne paciente in opravljajo prevoze pozitivnih pacientov med institucijami. V Zdravstvenem domu Maribor so pojasnili, da jim je ministrstvo za zdravje prvi zahtevek zavrnilo, nato pa so podali dodatna tolmačenja in vložili nov zahtevek. Če jim bodo zahtevek odobrili, bo povprečno mesečno bruto izplačilo na zaposlenega znašalo 88,4 evra.

V Policijski upravi Maribor so zaposlenim izplačali skupno 3,9 milijona evrov. Najvišji dodatek za delo v rizičnih razmerah je bil izplačan zaposlenemu na delovnem mestu višji policist - starejši policist v vrednosti 5771 evra bruto, najvišji dodatek za nevarnost in posebne obremenitve pa je znašal 906 evrov bruto. Dobil ga je zaposleni na delovnem mestu višji kriminalist specialist.

V mariborskem zdravstvenem domu še nihče od zaposlenih ni dobil dodatka za neposredno delo z okuženimi s covidom-19. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Dodatek tudi zaposlenim v MKC Maribor

Med javnimi zavodi v lasti mariborske občine so poleg zdravstvenega doma v prvem valu epidemije največ dobili zaposleni v Lekarnah Maribor (400 tisoč evrov). "Najvišji dodatki so bili izplačani magistrom farmacije, ki vodijo lekarniške enote in imajo v času epidemije zaradi organizacije dela tudi večje število opravljenih ur rednega dela, in specialistom. Najvišji izplačan znesek je bil 1689 evrov bruto," so pojasnili v Lekarnah. Sledijo šole (okrog 300 tisoč evrov), Gasilska brigada (130 tisoč evrov), Center za pomoč na domu (86 tisoč evrov), vrtci (54 tisoč evrov), Konservatorij za glasbo in balet (25 tisoč evrov) in Mladinski kulturni center Maribor (okrog 4000 evrov). Za obdobje med oktobrom in decembrom je bilo v javnih zavodih še za tri milijone evrov zahtevkov za izplačila koronskih dodatkov.

In zakaj so bili dodatki za nevarnost in posebne obremenitve izplačani Mladinskemu kulturnemu centru (MKC) Maribor? Direktorica Marja Guček je pojasnila, da so med prvo in drugo epidemijo kapacitete Hostla Pekarna nudili zdravstvenemu osebju UKC Maribor, ki dela na covid točkah ali s covid bolniki, in Domu za starejše občane iz Maribora (SeneCura). "V tem času smo se srečali tudi s primerom, ko je pri nas bivala oseba, ki je imela covid, kar je od zaposlenih terjalo še dodatno pozornost pri delu, prav tako so bili dodatno izpostavljeni večji možnosti okužbe," je pojasnila Gučkova, zakaj so štirje njihovi zaposleni dobili dodatek.

V mestni upravi največ redarjem in inšpektorjem

Z mariborske občine so dodatek za delo v rizičnih razmerah dobili mestni redarji, inšpektorji, zaposleni v službi za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje, čistilke, delavci v glavni pisarni, ki delajo s strankami, in drugi delavci, ki so izvajali terensko delo. Od marca do maja lani je 48 zaposlenih dobilo skoraj 53 tisoč evrov, od tega največ inšpektor v skupni občinski upravi - 2994 evrov bruto. V drugem valu epidemije pa je bilo med oktobrom in decembrom v mestni upravi zahtevkov za koronski dodatek še za 100 tisoč evrov.

Zaradi posebnih obremenitev so zaposleni v Pogrebnem podjetju Maribor prejeli dodatek v višini 700 evrov bruto.
Arhiv Ukc Maribor

Občinska podjetja Energetika, Mariborski vodovod, Marprom, Nigrad in Snaga dodatkov za posebne obremenitve niso izplačevala. So pa dodatek dobili zaposleni Pogrebnega podjetja Maribor. "In sicer zaradi razmer, ki jih je povzročil drugi val epidemije novega koronavirusa; v njem se je število upepelitev povečalo za 40 odstotkov, ob tem pa je bila z aktivacijo načrta civilne zaščite odrejena tudi izvedba obveznega prevoza pokojnih iz UKC Maribor v hladilne prostore na Dobravi," je pojasnil Dejan Pukšič, v Javnem holdingu Maribor zadolžen za odnose z javnostmi. Vsem zaposlenim Pogrebnega podjetja je bil izplačan bruto dodatek v višini 700 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta