KUD Pošta uspešna po svetu in doma

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
08.01.2023 04:00

Na 23. mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov v Pragi so prejeli zlato diplomo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pihalni orkester Pošte je nastopil v mariborski dvorani Union.
Anita Kirbiš

Pihalni orkester KUD Pošta Maribor je bil ustanovljen leta 1931. V njem igrajo osnovnošolci, univerzitetni profesorji, ljubitelji glasbe ter akademsko izobraženi glasbeniki. Orkester šteje 72 članov in se na tekmovanjih uvršča v najzahtevnejšo kakovostno skupino. Z raznovrstnim repertoarjem so usmerjeni h koncertni glasbi in simfoničnemu zvoku. Sodelujejo z uglednimi glasbenimi gosti, tako solisti kot dirigenti, ki dodatno bogatijo umetniško delovanje. Orkester se uspešno predstavlja po svetu in se ponaša s številnimi mednarodnimi priznanji in odličnimi uvrstitvami na tekmovanjih. Godbo sta dolga leta vodila dirigenta Hartmana, oče in sin. Nekdanji predsednik Borut Pahor je junija lani odlikoval Ervina Hartmana ml., dolgoletnega dirigenta in sedanjega častnega dirigenta, z medaljo za zasluge pri razvoju godbeništva in glasbene kulture na Slovenskem.

Leta 2019 je vodenje orkestra prevzel dirigent in režiser mlajše generacije Aleksander Čonč, ki je rasel z orkestrom. Čonč zagnano in uspešno nadgrajuje umetniško pot orkestra. V letošnjem letu so se udeležili 23. mednarodnega tekmovanja pihalnih orkestrov v Pragi in dosegli izjemen rezultat - zlato diplomo v konkurenci višje kategorije pihalnih orkestrov. Poslušalce so razvajali na 51. tradicionalnem spomladanskem koncertu v Unionski dvorani. Koncertirali so v mariborskem Mestnem parku in na največjem martinovanju v Mariboru ter imeli še številne druge nastope.

Na praznik sv. Štefana, 26. decembra, so v razprodani dvorani Union v Mariboru organizirali 36. tradicionalni novoletni koncert pod naslovom Bilo je nekoč. Koncert je bil obarvan s skladbami, ki orisujejo zgodbe iz davne preteklosti. Za uverturo je Čonč izbral Caesar and Cleopatra (Gerard Boedijn), sledila je skladba, s katero se bo orkester maja predstavil na nacionalnem tekmovanju, ki ga organizira Zveza slovenskih godb, delo Thomasa Dossa z naslovom Stone Age, ki sodi med najzahtevnejši repertoar. Kot solistka je nastopila Biserka Petkovič. V drugem delu koncerta sta zazveneli še Noah's Ark (Bert Appermont) in Of Castles and Legends (Thomas Doss). Program je povezoval Robert Levstek, dogodek pa so omogočili Pošta Slovenije, Hartman, d.o.o., in Vinogradništvo Mulec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta