Lani pravnomočno obsojeni Marko Kovačič, nekdanji "mariborski župan v senci", danes v igri za medicinske posle

Jana Juvan
03.06.2021 03:00
Z najugodnejšimi ponudbami se prijavlja na razpise za medicinski material. Z eno leto starim podjetjem, ki je prej prodajalo sladoled in žganje. Bo uspel kljub pravnomočni obsodbi?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav je bil Marko Kovačič pravnomočno obsojen zaradi poslovne goljufije se sedaj pojavlja pri javnem naročanju medicinskega materiala. 
Andrej Petelinšek

Čas epidemije in z njim povezane povečane potrebe po medicinski opremi so očitno odprli nove poslovne priložnosti tudi podjetnikom dvomljivega slovesa. Na razpisih za nabavo hitrih antigenskih testov, igel in brizg se je začel kot pomemben akter pojavljati tudi Marko Kovačič, razvpiti svetovalec nekdanjega mariborskega župana Andreja Fištravca, znan tudi po vzdevku župan v senci, je razkril portal Necenzurirano.si.

Kovačič je bil sicer lani pravnomočno obsojen na 15 mesecev zaporne kazni pogojno zaradi poslovne goljufije. Šlo je za oškodovanje upnikov za 120.000 evrov in kršitve pravic zaposlenih. To pa ga ni odvrnilo od tega, da podjetja iz njegove verige sodelujejo na javnih razpisih - četudi mora po zakonu o javnem naročanju nekdo, ki je obsojen zaradi goljufije, biti izločen iz postopka. Čas bo pokazal, ali bo to odvrnilo naročnike, da ne bodo nasedli tovrstnemu domnevnemu izigravanju zakona.

Andrej Petelinšek

Kovačičevi hitri testi v Mariboru?

V teku sta trenutno dva mariborska razpisa, kjer je Alpine Trade oddalo eno najugodnejših ponudb. Gre za podjetje, ki ga je ustanovil Marko Kovačič in je v stoodstotni lasti podjetja Mariborski inštitut za vzpodbujanje investicij (MIVI), čigar direktor je prav tako Marko Kovačič. V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor so v ponedeljek odprli ponudbe za dobavo 200.000 hitrih antigenskih testov. Prijavilo se je enajst ponudnikov, najugodnejši so bili pri Alpine Trade. Hitre teste so pripravljeni dobaviti za 263.764 evrov (brez DDV). Direktor dr. Jernej Završnik pravi, da ponudb še niso pregledali in da bo v 14 dneh znano, kdo ustreza pravnoformalnim in tehničnim kriterijem.

Saso Bizjak

Tudi v UKC Maribor, kjer se je Kovačičevo podjetje uvrstilo na drugo mesto po najugodnejši ceni za nabavo 40.000 hitrih testov za 41.000 evrov (brez DDV), pravijo podobno. Da so "ponudbe še v fazi ocenjevanja" in da "odločitev o oddaji javnega naročila še ni sprejeta".

Pravno gledano sicer naj ne bi bilo nič narobe s tem, če na javnem razpisu zmaga Alpine Trade, saj je direktor od januarja letos Kovačičev brat Tomaž Kovačič, lastnik pa oče Velimir Kovačič. Poznavalci tukaj opozarjajo na slabo poslovno etiko.

Bučno olje, žganje, sladoled ... in igle

Kot je poročal portal Necenzurirano.si, pa je podjetje že bilo izbrano na razpisu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za dobavo 1,2 milijona brizg v vrednosti 84.360 evrov (brez DDV). V Alpine Trade si ob tem obetajo še desetkrat večji posel pri zavodu za blagovne rezerve. Ta kupuje 12 milijonov igel in brizg. Te ogromne količine bodo morali dobaviti že v 30 dneh po podpisu pogodbe. In to naj bi bili med vsemi ponudniki zmožni le v Alpine Tradu; podjetju, ki so ga sicer ustanovili januarja lani in je brez kakršnihkoli tovrstnih izkušenj. Za primerjavo, tega ne zmore Sanolabor, ki je po podatkih Erarja v zadnjih štirih letih dobavil za 225 milijonov evrov medicinskega blaga in zdravil.

Kot so poročali pri Financah, je ponudba Alpine Trade za dobavo igel in brizg blagovnim rezervam vredna 1,335 milijona evrov z DDV. Do njihovih vprašanj naj bi se na spletni strani hvalili sicer s 17-letnimi izkušnjami za eno leto staro podjetje. Nato naj bi te podatke s spleta umaknili. Na telefonsko številko podjetja pa se jim je javil kar Marko Kovačič osebno.

Kakšna je torej njegova resnična vloga? Podjetje Alpine Trade smo prosili tako za pojasnila glede njihovih zmožnosti in referenc ter vloge Marka Kovačiča v podjetju. Iz njihovih katalogov je sicer razvidno, da skušajo na azijske trge uvažati slovenske izdelke, kot so bučno olje, domače žganje in sladoled. Najverjetneje poslujejo s Kitajsko, kamor je na račun mariborske občine Kovačič večkrat odpotoval v času Fištravčevega mandata.

Tomaž Kovačič: "Aktivno spremljamo javne razpise"

Sredi preteklega leta so v Alpine Trade sicer registrirali tudi spletno stran, preko katere prodajajo še zaščitne maske. Iz javnih evidenc je razvidno, da je imelo podjetje lani le 51 tisoč evrov prihodkov od prodaje. Kako bi torej lahko bili uspešni na občutljivem področju medicinske opreme?

Tomaž Kovačič nam je le pisno odgovoril, da aktivno spremljajo tudi javne razpise na področjih dobave oblačil in medicinske ter varnostne opreme. In da ponujajo blago z ustreznimi evropskimi certifikati. "Na nekaterih razpisih smo uspešni, na drugih žal ne. Glede konkretnih projektov, ki so v izvajanju, pa ne dajemo komentarjev." Bratove vloge ni pojasnil. Sta pa brata Kovačič poleg Alpine Trade in MIVI ustanovitelja oziroma direktorja v še treh podjetjih - Hiše jezikov in prav tako lani ustanovljenih RPMG in Peter tehnologije, pri slednjih sodelujejo tudi Kitajci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta