Lastnik v službo, pes v hotel

Klara Avsec Klara Avsec
31.07.2019 16:35

Preverili smo, kako v novem hotelu za pse in mačke v Račah poletne dni preživljajo ljubljenčki, ki čakajo na vrnitev lastnikov iz služb ali z dopustov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ana Španinger
Andrej Petelinsek
Anini pasji varovanci se po igri radi ohladijo v enem izmed treh bazenov.
Andrej Petelinšek

V Račah se je v začetku julija odprl nov hotel za pse in mačke, ki nase opozarja z obcestnim napisom "Varstvo in nega hišnih ljubljenčkov pri Ani". Lastniki malih živali lahko izbirajo med dnevnim varstvom in večdnevnimi počitnicami, za njihove ljubljenčke pa skrbi 27-letna Ana Španinger, ki jo ljubezen do živali zaznamuje že od mladih nog. "Ko so starši ali znanci potrebovali varstvo za svoje živali, so se vedno obračali name. Odločitev za hotel je bila tako le logičen korak naprej," začne pripovedovati Ana, ko njenih dvanajst pasjih varovancev mine začetno navdušenje ob prihodu novih obrazov in se naposled le vrnejo k igri. Čeprav ponuja tudi oskrbo mačk, na voljo jim je notranja mačja soba s praskalniki in mačjimi drevesi, so ji te v varstvo zaupane redkeje.

Ani Španinger kosmatinci sledijo tudi med njenimi vsakodnevnimi opravili.
Andrej Petelinšek

Hrana ni vključena v ceno

Za deset evrov - cena je za vse pse enaka - lahko varovanci v njeni oskrbi preživijo celoten dan, za prenočitev pa je treba odšteti še sedem evrov več. Da bi se izognili zapletom zaradi alergij, hrana ni vključena v ceno, temveč jo morajo lastniki priskrbeti sami. Naenkrat sprejme največ pet živali, najraje manjših psov, saj ima v hotelu še sedem stalnih gostov, ki pripadajo njej in njeni družini, sicer pa med pasmami ne dela razlik. Prizadeva si, da bi bila ponujena oskrba takšna, kot bi si jo želela sama, če bi varstvo potrebovala njena žival. "Psi so obravnavani podobno kot v lastnem domu. Varovanci postanejo začasni družinski člani in praktično ves dan preživijo z mano, pri čemer so spuščeni, kletk ne uporabljam," razloži Španingerjeva.

Sprejema predvsem manjše pse, a med pasmami ne diskriminira.
Andrej Petelinšek

Obvezen spoznavni termin

Preden jih sprejme v oskrbo, morajo kosmatinci prestati spoznavni preizkus, kot imenuje prvi obisk živali, ki vedno poteka ob prisotnosti lastnika. Za te je prvi obisk priložnost, da se seznanijo s ponudbo, varnostnim sistemom in odpravijo morebitne pomisleke. "Lastniki večjih psov vedno preverijo, kako visoka je ograja, lastnike manjših pa zanima samo, koliko je pod njo prostora," v smehu pove Ana, ki ji največkrat zaupajo francoske buldoge. Pogosto izrazijo posebne želje glede nege in urejanja, ki se jim prilagaja po najboljših močeh. "Zame je prvi termin praviloma namenjen spoznavanju pasjega karakterja in ugotavljanju posebnosti kužka. Tako lažje ugotovim, kako se psi med seboj razumejo, in se izognem negativnim izkušnjam," pojasni Ana, medtem ko poskuša črnolasi pudelj Muri pridobiti pozornost svežega, trimesečnega varovanca v njenem naročju. "Vsak kuža, ki pride v varstvo, se spoprijatelji z enim izmed mojih in se povežeta glede na karakter," še doda.

Andrej Petelinšek

Starši v službo, otrok v šolo, pes v vrtec

V poletnem času stranke največ povprašujejo po večdnevni oskrbi, medtem ko se same odpravijo na dopust. V tem primeru kosmati gostje, za katere je to največkrat prva izkušnja izven doma, najraje spijo na njeni postelji ali v njeni bližini. Izven poletne sezone pa želi Španingerjeva strankam približati sistem pasjega vrtca: "Starši gredo v službo, otrok v šolo, kuža pa naj pride v vrtec, da ni sam doma. Vrtec psu ponuja redko priložnost socializacije z njegovimi sovrstniki, ki je mestni psi običajno nimajo. Ne pomaga niti, da so doma obravnavani kot pravi družinski člani, družbo drugih kosmatincev preprosto potrebujejo."

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta