Letni oder Ruše v jubilejni izdaji

Klara Avsec Klara Avsec
26.07.2019 17:12

Med 16. in 24. avgustom bo Festival Letni oder Ruše zaživel v že 20. izdaji, letošnji vrhunec pa bo veliki koncert Željka Joksimovića.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Festival je svojo tradicijo zgradil na unikatni atmosferi naravnega amfiteatra ob vznožju pohorskih gozdov.
Nejc Ketiš

Festival Letni oder Ruše se že 20. leto zapored vrača na edinstveno prizorišče ob vznožju pohorskih gozdov. Med 16. in 24. avgustom se bodo v naravnem amfiteatru zvrstila zveneča imena iz širše regije. Program jubilejne izvedbe bo odseval vse glavne kulturne zvrsti, ki jih festival tradicionalno združuje. "Tudi letos smo želeli nadaljevati tradicijo in zajeti vse tiste vsebine, po katerih smo znani: komedije, priljubljeno glasbo, etno izvajalce in urbano dogajanje," je letošnjo vizijo povzel Tomi Prosnik, direktor Javnega zavoda Center za mlade Ruše (Cezam). Na glavnem prizorišču letos pričakuje okoli šest tisoč obiskovalcev, skupno s spremljevalnim programom pa bi festival lahko obiskalo osem do deset tisoč ljudi.
Festivalsko dogajanje ne bo zgoščeno le na glavnem odru. Program na spremljevalnih prizoriščih še sicer ni znan, a bo podoben kot v preteklih letih. Obiskovalci bodo lahko obiskali Tržnico Triglav, kjer se je v preteklih letih okoli gostinske ponudbe zgostila glasba kantavtorjev in še ne uveljavljenih ustvarjalcev, in park pred občino, kjer je običajno vzpostavljen folklorno usmerjen ljudski oder. Obdravska čolnarna pa bo predvidoma znova prizorišče vodnih aktivnosti.

Obnova letnega odra naslednje leto

Rdeča nit festivala ostaja unikatna atmosfera, ki jo ustvarja 87-letni kamniti amfiteater, dolgoletno prizorišče prepleta kulture in lokalne povezanosti. Zgrajeno je bilo v želji, da bi okoličanom zagotovili infrastrukturno podporo za kulturno narodno udejstvovanje, ki je bilo zaradi med vojno nemškega Maribora takrat ogroženo. Po neurju, ki je decembra 2017 podrlo smreke, te pa so ob padcu poškodovale kamnito tribuno, oder in ograjo, je bil amfiteater v lanskem letu saniran. Na obzorju je tudi temeljita obnova.

Prizorišče je konec leta 2017 poškodovalo neurje.
Andrej Petelinšek

Kantfest se vrača pod okrilje festivala

Letos bo pod okriljem festivala potekal tudi 17. Kantfest, festival kantavtorstva. Ta bo med prvim festivalskim vikendom v Rušah gostil mednarodni natečaj za kantavtorje, ki se bodo predstavljali s še ne izdano glasbo in besedili. "Kantfest je nekoč že potekal znotraj festivala Letni oder. Čeprav je bil v zadnjih letih jeseni, smo se ob jubileju vseeno odločili, da bi lahko znova zaživel kot del festivala," je odločitev pojasnil Prosnik. V petek, 16. avgusta, bo Kantfest potekal po predstavi, in sicer v Domu kulture Ruše, v nedeljo, 18. avgusta, pa bodo zmagovalci natečaja nastopili kot predskupina Vlada Kreslina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta