Lovci opozarjajo: Fazanov in zajcev le še za vzorec

Marjan Toš
25.06.2019 03:17

V Pesniški dolini lovci že dlje časa bijejo plat zvona zaradi naglega upadanja številčnosti poljske divjadi. Poglavitni razlog je drastično uničevanje življenjskega okolja za fazane, zajce in poljske jerebice, saj vsako pomlad na veliko sekajo grmišča, vetrobranske pasove in čistijo obrežja melioracijskih jarkov in potokov. S tem divjad izgublja kritje in možnosti za preživetje, je pa tudi lažji plen številnih plenilcev, kot so lisice, kune in ujede.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi posegi v pokrajino, na posnetku Šetarova ob reki Pesnici, niso dobri za divjad.
Marjan Toš

V lovskih družinah si prizadevajo, da bi vsaj nekaj naravnih remiz rešili pred uničenjem in s tem omogočili poljski divjadi trajni obstoj. Najslabše kaže poljski jerebici, ki je bila včasih velik in pomemben naravni zaveznik slovenskega kmeta. Pred leti začeti poskus njene revitalizacije se ni obnesel, saj so se njeni življenjski pogoji slabšali. Jerebičje kite so tako zelo skromne in sila redke. Ponekod pa jih sploh ni več. To je skupna ocena vseh lovskih družin iz lenarškega lovsko-gojitvenega bazena in nasploh iz celotnih Slovenskih goric, kjer si lovci želijo predvsem več razumevanja in učinkovitega sodelovanja z lastniki in upravljavci zemljišč. Sami namreč ostajajo nemočni.

Poljske jerebice 
Peter Buchner
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta