Maribor se spominja škofa Antona Martina Slomška, ki je pred 165 leti pomembno vplival na prihodnost mesta

Branka Bezjak Branka Bezjak
05.09.2024 20:40

Kar tri obletnice so letos povezane s škofom Antonom Martinom Slomškom. V njihovo počastitev so pripravili poseben dogodek, na sedežu nadškofije na Slomškovem trgu pa je še na ogled razstava o njegovem življenju in delu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razstava na panojih predstavlja življenje in delo Antona Martina Slomška. 
Saso Bizjak

Ob 200-letnici duhovniškega posvečenja škofa Antona Martina Slomška in 165-letnici prenosa sedeža Lavantinske škofije v Maribor ter 25-letnici Slomškove beatifikacije sta Nadškofija Maribor in Mestna občina Maribor danes pripravili Spominski večer. Naprej so v avli pred Slomškovo dvorano odprli razstavo Vse za božjo slavo, zveličanje duš in prenovo škofije, nakar sta sledila strokovni posvet o Slomšku in pomenu njegovega dela ter maša v mariborski stolnici.

Sašo Bizjak

Prestavitev sedeža Lavantinske škofije iz Šent Andraža v Maribor je Slomškovo kronsko delo. Pomembno je vplivalo na utrditev narodnostne meje na Štajerskem in s tem na potek današnje slovensko-avstrijske meje. Že nekaj dni po prenosu je bilo ustanovljeno tudi bogoslovje, teološka šola, ki pomeni tudi začetek razvoja mesta v univerzitetno središče. 4. september je zato tudi eden od štirih spominskih dni mesta Maribora, je med drugim izpostavil povezovalec odprtja razstave Stane Kocutar ter k nagovoru povabil mariborskega nadškofa metropolita Alojzija Cvikla. "Ko sem se včeraj sprehajal po mestu in opazoval izobešene zastave, sem se spraševal, ali ljudje vedo, katerega dneva se spominjamo. Pravzaprav bi lahko septembru rekli Slomškov mesec, v nedeljo, 8., bo minilo 200 let, odkar je bil Slomšek v Celovcu posvečen za mašnika, beatifikacija prvega Slovenca pa je bila 19. septembra pred 25 leti. Veseli me, da smo se danes zbrali, da se s tem skupaj zahvalimo Slomšku. Ta večer dokazuje tudi, da če stopimo skupaj, lahko dosežemo marsikaj, lahko nam je navdih za prihodnje odločitve," je dejal Cvikl.

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl in mariborski župan Saša Arsenovič 
Sašo Bizjak

Tudi aktualni župan Saša Arsenovič je v govoru izpostavil pomen Slomška za razvoj mesta in za slovenski jezik, sicer pa prav tako sodelovanje z različnimi akterji v mestu, da se to lahko razvija, olepšuje in pripravlja velike dogodke.      

Ravnatelj Nadškofijskega arhiva Maribor Bernard Geršak je izpostavil zlasti Slomškova prizadevanja za širjenje učenja slovenskega jezika ter obenem izrazil tudi kritiko do današnjega odnosa do jezika, v katerega vnašamo tujke, opuščamo jezikovna pravila in podobno. Sicer pa se je zahvalil sodelavcem in sodelavkam, ki so sodelovali pri zasnovi razstave, katere avtorica je sicer arhivska svetovalka mag. Liljana Urlep. Pregledno razstavo o življenju in delu Slomška je zasnovala v treh sklopih. Slomšek je namreč skrbel in bil zelo aktiven na več področjih, ne le na pastoralnem. Veliko je pisal in ustvarjal. Med njegova najpomembnejša dela šteje delo Blaže in Nežica v nedeljski šoli, prvi učbenik za nedeljske šole v slovenskem jeziku. Na njegovo pobudo je bila ustanovljena Mohorjeva družba.   

V programu so se z glasbo predstavili na prireditvi še člani Mladinske skupine Animatorji, ki delujejo pod okriljem KUD Markovski zvon iz Markovcev.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta