Mariborska občina odprla štiri nova igrala

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
29.08.2024 10:00

Mestna občina Maribor nadaljuje z urejanjem zunanjih igral, sedaj jih je že 40.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igrala na Macunovi ulici
Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.

Mestna občina Maribor nadaljuje z vizijo urejanja in umeščanja igral za otroke v vse mestne četrti in krajevne skupnosti. Tako so v MČ Radvanje, MČ Tabor, MČ Brezje – Dogoše – Zrkovci in KS Bresternica – Gaj bogatejši za nova zunanja igrala.

Igrala Bresternica pri stari šoli
Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.

Vodstvo Mestne občine Maribor je pred tremi leti intenzivno pristopilo k posodabljanju in umeščanju zunanjih igral za otroke, ki so dostopna vsem. Z željo v vsako mestno četrt in krajevno skupnost umestiti igrala je tako v treh letih na novo zaživelo 26 novih igrišč. Maribor se lahko sedaj pohvali s 40-imi zunanjimi igrišči za otroke. "K urejanju zunanjih igrišč se je pristopilo celovito, z mislijo na motorični razvoj otrok in veselje preživljanja časa zunaj, urejena je bila okolica in dodana urbana oprema. Cilj je igrala umeščati tako, da bi zadostovala glede na gostoto prebivalcev na posameznem območju," so sporočili z Mestne občine Maribor. 

Igrala na Macunovi ulici
Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.

Lokacije novih igral so na Macunovi ulica v MČ Radvanje (nameščeno je veliko plezalo, vrtiljak in dvojna viseča gugalnica), Ulici Frana Kovačiča v MČ Tabor (nameščeno je veliko plezalo, zibelki in gugalnik za ravnotežje), v Zrkovcih (na zelenici med naslovi Zrkovci 71 in 75), v MČ Brezje – Dogoše – Zrkovci (nameščeno je lestveno plezalo z mreži in zibelki) in pri Stari šoli v KS Bresternica – Gaj, kjer je plezalo s toboganom, lestveno manjše plezalo in ravnotežna gred.

igrala, Mestna občina maribor,
Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.

Na lokacije so bila nameščena igrala iz Mestnega parka in Slovenske ulice, ki jih je občina odstranila, ker je tamkajšnje zemljišče v denacionalizacijskem postopku. Igrala je v celoti prenovilo in saniralo podjetje Snaga. Centru Gustava Šiliha Maribor je bila v uporabo predana gugalnica za gibalno ovirane, ki je bila prav tako umeščena v Mestnem parku. Vse lokacije so opremljene tudi z novo urbano opremo (koši, klopi in stojala za kolesarje), imajo že obstoječo naravno senco, razen v Zrkovcih, kjer se predvideva hortikulturna zasaditev. V Zrkovcih je to sploh prvo zunanje javno igrišče pri umeščanju katerega je na pomoč aktivno priskočila lokalna skupnost, so še povedali na občini in dodali, da so pomagali tudi donatorji. 

Igrala Zrkovci
Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.
Igrišče Frana Kovačiča
Mom

Na MOM Maribor obljubljajo, da bodo z urejanjem igral v mestu nadaljevali, jih tudi dopolnjevali. Nekaterim zunanjim igriščem bodo dodali vadbene naprave za starejše in gibalno ovirane in sicer na že obstoječih igriščih v KS Bresternica – Gaj, MČ Brezje – Dogoše – Zrkovci, KS Malečnik – Ruperče in KS Pekre, s čimer bodo ti zunanji prostori postali stičišče medsoseskega in medgeneracijskega druženja. 

Igrišče Frana Kovačiča
Mom
Igrišče Frana Kovačiča
Mom
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta