Mariborska občina vendarle izdala razpis za štipendije: Na voljo okrog 100 tisoč evrov

Igor Selan Igor Selan
13.10.2023 10:57

Na razpis za letošnje štipendije za nadarjene dijake in študente ter dijake srednjega poklicnega izobraževanja v Mestni občini Maribor se kandidati lahko prijavijo do 2. novembra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan Saša Arsenovič ob lanski podelitvi priznanj najuspešnejšim dijakom in dijakinjam mariborskih srednjih šol, ki so zaključno preverjanje znanja opravili z odličnim rezultatom
Sašo Bizjak

Po skoraj dveh mesecih burnih odzivov je mariborska občina le objavila razpisa za letošnje štipendije za nadarjene dijake in študente ter dijake srednjega poklicnega izobraževanja. Kot je namreč znano, je občina konec avgusta sprva napovedala, da razpisov zaradi težke likvidnostne situacije letos ne bo izdala. Po pritisku javnosti so si nato na občini premislili in sporočili, da se bo štipendiranje vendarle nadaljevalo, a šele potem, ko bodo spremenili koncept štipendiranja, ki naj bi po novem zagotavljal partnerski odnos s štipendisti, obenem pa naslavljal kadrovske potrebe v mestu Maribor in širši regiji ter odgovarjal nanje. A se mestni svet s tem ni strinjal, na septembrski seji je sprejel sklep, po katerem bi moral župan razpis za štipendiranje po še veljavnem odloku izdati v roku tedna dni, kar se je zdaj, sicer z nekaj zamude, tudi zgodilo.

Dijaki in študentje, ki so v preteklem letu dosegli povprečno zaključno oceno najmanj 3 in so v preteklem šolskem letu dosegli tudi posebne dosežke, se lahko na razpis prijavijo do 2. novembra, o podelitvi štipendij pa bodo prejemniki obveščeni v roku 60 dni. Prva izplačila bodo tako izvedena šele v začetku prihodnjega leta, a tudi za nazaj, torej za mesece od septembra 2023 naprej. Za štipendije dijakom srednjega poklicnega izobraževanja je občina namenila 3120 evrov, za štipendije nadarjenim dijakom in študentom pa 98.880 evrov.

"Bolje z zamudo, kot sploh ne," se je na izdajo razpisa odzvala predsednica odbora mestnega sveta za šolstvo in nekdanja podžupanja za isto področje Alenka Iskra (SD). In dodala: "Čeprav bodo dijaki in študentje morali na štipendije počakati več mesecev, je to še zmeraj bolje, kot da razpisa letos sploh ne bi bilo, kot je to sprva napovedal župan."

Dodatne informacije v zvezi z razpisom lahko zainteresirani dobijo pri Vesni Žličar na telefonski številki 02 2201 330 ali na e-poštnem naslovu vesna.zlicar@maribor.si. Občina sicer še naprej pripravlja spremembo sistema štipendiranja, ki bi torej od prihodnjega leta ob nadarjenosti upoštevala tudi kadrovske potrebe občine in njenih javnih zavodov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta