Mariborska občina začenja ozaveščevalno kampanjo Ne hrani me! Ohrani me

04.10.2021 19:57
S kampanjo pozivajo, naj občani s človeško hrano ne hranijo prostoživečih živali. V ta namen bodo jutri v Mestnem parku, ob Dravi (pri Sodnem stolpu) in na Slomškovem trgu postavili stojnice in osveščali o problematiki
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

​V Sloveniji je zelo priljubljeno hranjenje prostoživečih živali. Tudi v Mestni občini Maribor (MOM) vse bolj opažajo aktualno problematiko, ko občani s človeško hrano hranijo prostoživeče živali - predvsem vodne ptice, golobe in ribe. Prav v ta namen se je v okviru participativnega proračuna MOM pričela kampanja s povednim naslovom Ne hrani me! Ohrani me. Projekt je zasnovala in ga izvaja Skupna služba varstva okolja Skupne občinske uprave Maribor v sodelovanju s predlagateljico projekta občanko Nadko, ki živi ob Mestnem parku, kjer je problematika hranjenja živali zelo pereča, prav tako na nabrežju Drave in v središču mesta (Slomškov trg). Z občine sporočajo, da človeška hrana za živali iz več razlogov ni ustrezna: ne zadosti potrebam živali po vnosu življenjsko pomembnih hranil, zaradi zbiranja na točkah hranjenja se med živalmi prenašajo bolezni, živali izgubijo naravni občutek in hrane ne iščejo več same, preveč se razmnožijo, povečata se tekmovalnost in stres. "Na ta način prihaja tudi do povečanega vnosa hranil v vodno okolje, kjer se ustvarjajo za življenje neugodni pogoji. Hkrati se zaradi odvržene hrane razmnožijo sive vrane, podgane in drugi glodavci," so zapisali.

V Mestnem parku ob Dravi (pri Sodnem stolpu) in na Slomškovem trgu bodo danes postavljene stojnice, kamor vabijo vse, ki jih omenjena tematika zanima ali pa se zavedajo njene problematike, da se jim pridružijo vse od 9. ure.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta