Mariborska občinska podjetja: Ostanite doma, toda plačajte položnice

Igor Selan Igor Selan
23.03.2020 17:52

Preverili smo, ali so mariborska občinska podjetja v času epidemije koronavirusa podaljšala roke za plačilo položnic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mestna blagajna na glavni avtobusni postaji je od prepovedi javnega potniškega prometa naprej zaprta, tako da plačevanje nekaterih položnic brez provizije ni možno.
Andrej Petelinšek

Koronavirus SARS-CoV-2 iz dneva v dan bolj vpliva na vse segmente našega življenja, tudi na plačevanje položnic. Številni so namreč te brez provizije plačevali pri mestni blagajni na glavni avtobusni postaji, ki pa je od prepovedi javnega potniškega prometa naprej zaprta, tako da trenutno možnost brezplačnega plačila ni več na voljo. Ker tudi Združenje bank Slovenije zaradi zaščite svojih zaposlenih stranke, predvsem upokojence, poziva, da bančne poslovalnice obiščejo le v nujnem primeru, obstaja velika verjetnost, da bodo mnogi položnice plačali prepozno, to pa pomeni, da jim podjetja lahko zaračunajo zamudne obresti. Z vprašanjem, ali bodo podaljšali roke plačila oziroma za nepravočasna plačila ne bodo zaračunavali zamudnih obresti, smo se obrnili na občinska podjetja.

Igor Napast

Tolerirali bodo do 15 dni zamude

V Snagi so sprejeli odločitev, da bodo zamude marčevskih plačil do 15 dni tolerirali. "Zakonskih zamudnih obresti v tem primeru ne bomo obračunavali, bomo pa tovrstne odločitve v luči spreminjajočih se razmer iz meseca v mesec sprejemali sproti. Razumemo, da je trenutna situacija predvsem za starejšo populacijo, ki ni vešča uporabe elektronskih kanalov plačil, izziv. Zato jim svetujemo, da se v tem času obrnejo po pomoč k sorodnikom in prijateljem, saj lahko tudi oni v njihovem imenu preko elektronskih kanalov poravnajo mesečne položnice," so sporočili iz Snage.

Poziv, naj se situacije ne izkorišča

Iz Energetike Maribor odgovarjajo, da o toleriranju zamude plačil razmišljajo, vendar končne odločitve še nimajo pripravljene. "Najmanjši problem trenutno za odjemalce predstavljajo rešitve z direktnimi bremenitvami, veliko jih položnice plačuje tudi preko elektronske banke. Se pa zavedamo problemov pri tistih, ki še vedno plačujejo položnice na bankah, poštah oziroma na blagajni na avtobusni postaji. Razumeli bomo krajše zamude pri plačilih zaradi opravičljivih razlogov, vendar vse naše odjemalce vseeno naprošam, da tega po nepotrebnem ne izrabljajo," poziva direktor Alan Perc.

Plače zaposlenim morajo izplačati

K temu pozivu se pridružujejo tudi pri Nigradu, kjer pa so v nekoliko drugačni situaciji. Na njihovi položnici so namreč obračunane tudi storitve drugih podjetij - Aquasystemsa (čiščenje odpadnih voda v Centralni čistilni napravi (CČN) v Dogošah), Energetike (odvoz odpadnega blata iz CČN) ter države (okoljska dajatev).

Velik vpliv na likvidnost poslovanja

Podobno razmišljajo tudi pri Mariborskem vodovodu. Kot pravi direktor Danilo Burnač, vlada od njih zahteva, da službo oskrbe s pitno vodo izvajajo neprekinjeno. "Mariborski vodovod ima največ kadra v službi, zato bomo morali v tem času tudi zaposlenim, ki v teh izrednih razmerah delajo, zagotoviti izplačilo plače.

Mariborski vodovod
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta