Mariborska onkologija spodnesla stolček Tomažu Pliberšku, odgovornemu za investicije v zdravstvu

Jana Juvan Jana Juvan
18.10.2024 17:22

Po očitkih o slabem vodenju projekta nove mariborske onkologije je odstopil prvi mož Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu (UNKIZ).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Pliberšek 
Tomaž Pliberšek 
Andrej Petelinšek

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je sprejela odstop direktorja Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu (UNKIZ) Tomaža Pliberška. O tem se je ugibalo že dlje časa, še posebej pa po sporočilu z ministrstva v torek, ko je ministrica od Pliberška zahtevala, da ji predloži dokumentacijo o širitvi oddelka za onkologijo UKC Maribor in odkupu stanovanj v Masarykovi 24-26, v stavbi sredi gradbišča UKC. Napovedala je namreč, da bo "po pregledu dokumentacije do konca tedna sprejela nadaljnje odločitve".

Kot kaže, je argumenti, s katerimi je Pliberšek ves čas branil svoje odločitve pri vodenju projekta onkologije, niso več prepričali. "Ugotavljamo, da postopki niso potekali optimalno, kar je vplivalo tudi na nastanek zamude pri izvedbi investicije," so zapisali na ministrstvu.  Pliberšek je zato ponudil svoj odstop, ki ga je ministrica tudi sprejela, so dodali. In zaključili: "Prioriteta ministrice za zdravje bo, da se bo gradnja oddelka za onkologijo v UKC Maribor nemoteno nadaljevala in da bo zaključena do sredine 2026. Posebna pozornost bo namenjena nadaljevanju pogajanj za odkup stanovanj z lastniki nepremičnin Masarykove 24 in 26." Ministrica se bo v naslednjih dneh sestala z izvajalcem, inženirjem projekta in uporabnikom, so še povedali.

(MB-TEDEN) Fiasko z onkologijo v petih točkah

Spomnimo. Ker država ni pravočasno uredila odkupa stanovanj v Masarykovi 24-26, ki mejijo na parcelo, kjer stoji onkologija in kjer bodo postavili še sedemnadstropno novo onkološko stolpnico, so nekateri izmed lastnikov teh stanovanj vložili pritožbo na pridobitev gradbenega dovoljenja za omenjeno stolpnico. Stanovalci so namreč pričakovali višjo ceno, kot jo je država ponujala na podlagi svojih cenitev. Razlika v skupni vsoti za vseh 14 stanovanj se je gibala nekje med 300 in 500 tisoč evri. Zaplet pa je prinesel več kot enoletno zamudo pri nadgradnji onkologije in tudi zamudne stroške, ki so ocenjeni na vsaj 650.000 evrov. 

Zaradi težav z vodenjem projekta mariborske onkologije sta pred dvema tednoma UKC Maribor obiskala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel in predsednik vlade Robert Golob. Na fotografiji z direktorjem bolnišnice Vojkom Flisom, v ozadju tudi Tomaž Pliberšek.
Sašo Bizjak

Pliberšek je na čelo UNKIZ-a prišel lani poleti, potem ko so razrešili Aleša Šabedra, ki je bil prvi direktor tega urada, ustanovljenega v času vlade Roberta Goloba, ko je zdravstveno ministrstvo še vodil Daniel Bešič Loredan.

Pliberšek je sprva eno leto urad vodil kot vršilec dolžnosti direktorja, nato so mu konec julija letos podelili poln petletni mandat. Že tedaj je bil sicer na udaru kritik glede vodenja investicij v zdravstvu.

Onkološki bolniki zbirajo denar za odkup stanovanj na Masarykovi

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta