Mariborska skupina svetovalcev TOM telefona: Odgovor na različne stiske je pogovor

Barbara Bradač Barbara Bradač
19.03.2024 02:00

Na TOM telefon (116 111) lahko mladi kličejo vsak dan od 12. do 20. ure.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otroke o možnostih pogovorov, ki jih ponuja TOM telefon, seznanjajo s projektom Potujoči nahrbtnik TOM potuje, otroke obiskuje.
Andrej Petelinšek

Telefon za otroke in mladostnike (TOM), ki deluje v okviru Zveze prijateljev mladine, je namenjen mladim klicateljem, ki so v stiski ali potrebujejo pogovor, nasvet ali informacijo. Brezplačno lahko kličejo na telefonsko številko 116 111 vsak dan (tudi ob nedeljah in praznikih) od 12. do 20. ure. Klicatelji in svetovalci so anonimni, klici zaupni.

Iz analize klicev, ki so jih prejeli prostovoljci svetovalne skupine Maribor, je razvidno, da so bili lani v ospredju pogovori o odnosih z vrstniki in doma, nato pa pogovori o šoli, ljubezni in spolnosti. Klicalo je več fantov kot deklet, kar je obratno kot leto prej, največ klicateljev je bilo starih od 10 do 18 let. Kaj pa vsebina? "Skrb vzbujajoči so klici v povezavi z medvrstniškim nasiljem (njihovo število narašča), prekomerno uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije (zasvojenost, zdravju škodljiv življenjski slog) in spletnim nasiljem (psihično in spolno nasilje, izsiljevanje)," pojasnjuje Kornelija Kaurin, koordinatorica TOM telefona.

Prav tako se ni zmanjšalo število klicev, ki govorijo o duševnih stiskah klicateljev. "Že otroci se srečujejo z depresijo, negotovostjo pri reševanju vsakodnevnih problemov, strahom pred prihodnostjo. Poleg teh smo v letu 2023 samo v mariborski svetovalni skupini sprejeli 21 klicev, kjer so svetovalci soočili s pogovorom, kjer je klicatelj imel samomorilne misli ali se je pa pripravljal na samomor," poudari Kornelija Kaurin. Prav pri teh ne morejo dovolj močno poudariti pomembnosti, da je odgovor pogovor. "Število klicev se je tudi v letu 2023 ponovno povečalo. K temu je prispevalo tudi intenzivnejše informiranje otrok o možnostih pogovorov, ki jim jih ponuja TOM, saj smo nadaljevali projekt Potujoči nahrbtnik TOM potuje, otroke obiskuje," še pove koordinatorica projekta.

Nina Babič
Andrej Petelinsek

 

Mladi bodo o duševnem zdravju otrok in mladostnikov razpravljali tudi v letošnjem  nacionalnem Otroškem parlamentu, ki bo v ponedeljek, 8. aprila, v državnem zboru. Še prej pa v regijskem Otroškem parlamentu, ki bo ta četrtek, 21. marca, v Domu ustvarjalnosti mladih in Izumu v Mariboru. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta