Mariborske osnovne šole in vrtci: V karanteni dva odstotka razredov. V vrtcu sproščeno vzdušje, da otroci ne občutijo situacije v državi

Barbara Bradač Barbara Bradač
05.03.2021 06:00
Kakšno je stanje zaradi okužb po mariborskih javnih osnovnih šolah in vrtcih? V karanteni deset razredov osnovnih šol in dve vrtčevski skupini.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - koronavirus - šolanje od doma - karantena 5 razred oš Malečnik
Sašo Bizjak

Zaključuje se drugi teden šolanja v osnovnošolskih klopeh v vzhodnem delu države. Po štirih mesecih pouka na daljavo je bilo precej skrbi, kako bo sprostitev tega ukrepa vplivala na širjenje novega koronavirusa. Medtem ko ministrstvo za izobraževanje javno objavlja podatke o okuženih v šolskih ustanovah po regijah, smo podatke za mariborske šole pridobili iz Covid-19 sledilnika. Ta teden je bilo v karanteni deset razredov otrok mariborskih osnovnih šol, vendar se podatki dnevno spreminjajo, saj se karantene vzpostavljajo in tudi iztekajo. Iz mariborskih javnih vrtcev, ki delujejo v polnem obsegu že dober mesec, sta bili včeraj, tako mariborska občina, v karanteni dve vrtčevski skupini. Glede na dostopne podatke nobena mariborska šola ali vrtec nima izstopajočega izbruha virusa.

V karanteni pouk na daljavo

Ob vrnitvi učencev je bilo pričakovati, da se bo zlasti v prvih treh tednih povečalo število okuženih. Na mariborski Osnovni šoli Franca Rozmana - Staneta, ki jo obiskuje 640 učencev in na kateri poučuje malo manj kot sto učiteljev, velja ta teden karantena za tri razrede. "Učitelji niso v karanteni, saj so bili zaščiteni s pravilnim nošenjem maske, hkrati pa so skrbeli za zračenje prostorov. Tudi testiranje, ki je bilo v sredo, je dokazalo, da niso asimptomatski prenašalci virusa. Na šoli po testiranju nimamo nobenega pozitivnega zaposlenega," je povedala ravnateljica Katja Pregl.

V Vrtcu Ivana Glinška Maribor je te dni v karanteni skupina 12 otrok.
Andrej Petelinsek

Za otroke iz razredov, ki so bili poslani v karanteno, so vzpostavili pouk na daljavo. "Če so brez simptomov, se potem normalno vrnejo v šolske klopi. Če pa se v tem času pri učencu pojavijo simptomi in je potrjeno pozitiven, je zanj odrejena izolacija, čas odsotnosti od pouka v šoli se podaljša in otrok se pridruži oddelku, ko je zdrav," je še pojasnila ravnateljica. Največji izziv vidi v tem, da se lahko zgodi, da je isti oddelek večkrat v karanteni. Ta je odrejena za deset dni, ker je vmes vsaj en konec tedna, v najslabšem primeru ponovno poteka pouk na daljavo osem dni, nato se učenci vrnejo v šolo.

Ravnateljica Osnovne šole borcev za severno mejo Lučka Lazarev Šerbec nam pove, da je zaradi enega okuženega učenca v karanteni trenutno en razred njihove šole. "To je bil en primer, drugače pri nas okužb ni, niti pri učiteljih niti pri otrocih," doda. Opaža sicer nekoliko več odsotnih otrok, saj ti ostanejo doma že ob simptomih nahoda, s starši otrok, ki se vrnejo z obiska v Bosni ali drugi državi, pa je dogovorjena, da četudi jim na meji ni izdana karantenska odločba, otroka pet dni ne pošljejo v šolo: "Preventivno, če bi se razvila kakšna okužba, in starši so pošteni in to upoštevajo."

Ravnatelji v pripravljenosti od jutra do poznega večera

Ravnatelji se že nekaj časa ukvarjajo predvsem z ukrepi in pravili, povezanimi z virusom. "Vse moraš imeti pod nadzorom, kje je kdo v katerem razredu, da se ne zadržujejo na hodnikih, ure dodatne strokovne pomoči v isti učilnici ne smejo slediti ena za drugo, potrebno je enourno prezračevanje, enako velja za telovadnico, čistilke imajo mnogo mnogo več dela," niza ravnateljica Lazarev Šerbec. "Organizacijsko zahtevno je sedanje delo in veliko je dodatnih delovnih nalog. Vsak se mora sam disciplinirati in opraviti svoje delo, ampak spoštovanje teh ukrepov deluje, pri čemer nas ta neprestana pozornost in odgovornost močno izčrpavata." Ravnatelji dodajajo, da tako zahtevnega obdobja še niso imeli. "Naše delo v teh okoliščinah ni časovno opredeljeno, ampak smo od jutra do poznih večernih ur ves čas v pripravljenosti, saj se se moramo ob prejemu informacije takoj odzvati. Pa četudi je to sobota ali nedelja, prav tako pozno zvečer, organizacijsko prilagajamo delo z nujnim obveščanjem staršev in strokovnih delavcev. Pa ne samo vodstveni delavci, tudi razredniki in učitelji, ki informacije prejmejo od učenčeve družine," doda Preglova.

V ponedeljek se vračajo v šolske klopi učenci OŠ Franca Rozmana - Staneta.
Igor Napast

Stanje v vrtcih je zelo dobro

Konec januarja so se v javne vrtce lahko vrnili vsi otroci. Dober mesec kasneje, v začetku tega tedna, so bile v karanteni tri vrtčevske skupine mariborskih javnih vrtcev, predvčerajšnjim se je iztekla eni skupini iz Vrtca Pobrežje in otroci so se včeraj vrnili. "To je bila edina naša skupina v karanteni, posamezni otroci pa so v karanteni zaradi okužb domačih," pove Branka Šamec, ravnateljica Vrtca Pobrežje. Najraje kar sama pokliče starše otrok, ko izve za okužbo: "Starši so zelo razumevajoči. Vsi vemo, da se karantena lahko prej ali slej zgodi." Starš, ki ostane doma, da varuje otroka zaradi karantene, odrejene celotni vrtčevski skupini, ima pravico do nadomestila plače.

Ravnateljica Vrtca Ivana Glinška Ester Mlaj pove, da je to njihova prva karantena in da so vsi zaposleni doslej na testiranjih imeli negativen izvid: "Trudimo se, da ohranjamo sproščeno vzdušje v vrtcu, da otroci ne občutijo situacije v državi, da jim zagotovimo varno in spodbudno okolje." Hvaležna je mariborski občini, ker jim je odobrila nadomeščanje kratkotrajnih bolniških odsotnosti, saj zaposlenih zaradi organiziranih mehurčkov ne smejo premeščati po skupinah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta