Mariborskemu letališču agencija za civilno letalstvo sprva odvzela obratovalno dovoljenje, popoldne ga je vrnila

Gregor Grosman Gregor Grosman
12.06.2024 12:22

Letališče bo do nadaljnjega zaprto, obramba pred točo ne more leteti, nujna helikopterska pomoč lahko. Preden se bo lahko začela sanacija v petkovem neurju s točo poškodovanega objekta, mora upravljalec izvesti oceno škode.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Javna agencija za civilno letalstvo Republike Slovenije (CAA) je Letališču Edvarda Rusjana Maribor v torek popoldne začasno odvzela obratovalno dovoljenje, so nam potrdili pri upravljalcu letališča, državni družbi DRI upravljanje investicij, d.o.o. Razlog je bil v trenutnem stanju na letališču, ki ga je zakrivilo petkovo neurje s točo in po zasilnem prekritju ravne strehe s folijo še včerajšnje deževje, ko je voda znova vdrla v objekt.

Andrej Petelinšek

Del opreme preselili

Kot smo poročali že v ponedeljek, je upravljalec zaposlene in del opreme preselil v začasne prostore in v bližnji hangar, ker pa takšno stanje ni certificirano in po smernicah za obratovanje mednarodnih letališč, je CAA obratovalno dovoljenje mariborskemu letališču začasno preklicala. Letališče bo tako do nadaljnjega zaprto, brez obratovalnega dovoljenja, obrambe pred točo ne bo mogoče izvajati, helikoptrska nujna medicinska pomoč pa deluje nemoteno in bo tudi v prihodnje, so zagotovili pri DRI upravljanje investicij, d.o.o.

(FOTO) Poškodovana streha potniškega terminala: Petkovo neurje s točo ni prizaneslo niti mariborskemu letališču

Upravljalec letališča mora pred odpravo posledic neurja s točo oceniti škodo, nato sledi načrt sanacije, ki ga mora odobriti ministrstvo za infrastrukturo, ki bo tudi financiralo dela. Kako hitro bi lahko bilo sanirano letališče znova v uporabi, je težko napovedati. So pa pri DRI popoldne sporočili, da je CAA ustno preklicala odvzem obratovalnega dovoljenja. Mariborsko letališče ga tako znova ima, vendar ostaja zaprto. 

Predlagajo prekvalifikacijo letališča

Zaprto letališče pa predstavlja težavo za letalsko obrambo pred točo, za katero je Letalski center Maribor (LCM) od ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano prav danes dobil v podpis pogodbo za izvajanje storitve v letošnjem letu. "Pogodba je podpisana, obramba bi se morala pričeti v soboto, 15. junija," nam je povedal vodja obrambe pred točo pri LCM Darko Kralj. A če je letališče zaprto, ne morejo poleteti.

Zato predlagajo začasno prekvalificiranje mednarodnega letališča MBX v domače letališče, ki bi dovoljevalo vzletanje in pristajanje letala za obrambo pred točo. To bi bilo po njegovih besedah mogoče narediti s sprejetjem in objavo ustreznega sporočila NOTAM, s čemer bi se, kot pojasnjuje kralj, moralo strinjati ministrstvo za infrastrukturo. 

V selitvi ustrezno opremljene cessne 206 na druga letališča, na primer Športno letališče Ptuj, od koder bi potem izvajali polete, Kralj ne vidi možne rešitve. Takšen scenarij bi jim namreč precej otežil kot tudi podražil delo. Ekipa (pilot in kopilot) bi se morala voziti na oddaljeno lokacijo, skrbi ga tudi izpostavljenost letala na gostujočem letališču.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta