Mariborski gasilci razočarani nad izplačili covid dodatkov

Barbara Bradač
15.05.2021 02:00
Poklicni gasilci se sprašujejo, zakaj dobijo dodatek za delo v nevarnih razmerah v celoti izplačan samo na intervencijah.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gasilci za čas, ko niso na terenu in so v gasilski enoti, dobijo dodatek za delo v nevarnih razmerah le za polovico delovnega časa. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Z razglasitvijo epidemije so javni uslužbenci upravičeni do dodatka za delo v nevarnih razmerah. A država pri izplačilih tako imenovanih covid dodatkov zamuja, šele včeraj je bil nakazan denar za dodatek za opravljeno delo v januarju in februarju. Poklicni gasilci pa so razočarani tudi nad izplačili - zdi se jim nesprejemljivo, da se jim dodatek za delo v nevarnih razmerah v celoti prizna samo na intervencijah, medtem ko je za čas prisotnosti na delovnem mestu bistveno znižan.

Dodatek za delo v nevarnih razmerah se mariborskim gasilcem za čas intervencije sicer redno izplačuje, saj denar zanj v času epidemije založi mariborska občina. Doslej so letos izplačali 95 tisoč evrov dodatka za čas, ko so bili gasilci na intervenciji, medtem ko dodatek za preostanek delovnega časa dobijo izplačanega šele, ko ga občini nakaže država.

Izpostavljeni so ves čas

"V enoti se razkužujemo, nosimo maske, vse prostore razkužujemo, ne smemo se rekreirati, ne smemo imeti vaj, torej je stanje epidemiološko ves čas naše prisotnosti na delu, a dodatka nam za vse ure na delovnem mestu ne izplačajo. To je tako, kot če bi zdravnik prejel dodatek le za čas operacije, ko pa preostali čas dela v bolnišnici, pa le za polovico ur," opozarja nekdanji predsednik sindikata poklicnega gasilstva Aleksander ​Ogrizek.

Gasilska brigada Maribor
Sašo Bizjak

Z njim se strinja tudi Matej Rošer, glavni sindikalist Gasilske brigade Maribor: "Menimo, da smo ves čas izpostavljeni in da so izpostavljeni tudi tisti, ki ne gredo iz brigade, ki ne gredo na intervencijo. Ker lahko drugi k njim v brigado prinesejo okužbo."

V brigadi manj ogroženi kot na terenu

Aleš Cirigner, direktor Gasilske brigade Maribor, pojasnjuje, da so se na Združenju slovenskih poklicnih gasilcev dogovorili o izplačilu dodatka in temu tudi v Mariboru sledijo. Na združenju so pojasnili, da so sprejeli skupna merila za upravičenost do dodatka na podlagi razlage kolektivne pogodbe, da je do dodatka delavec upravičen le za ure, ko je opravljal delo v nevarnih pogojih, na podlagi ocene tveganja izpostavljenosti bolezni covid-19 na delovnem mestu v poklicnih gasilskih enotah in v primerjavi z drugimi uniformiranimi službami. Tako za čas intervencij in vsa ostala dela zunaj sedeža poklicnih enot (servisiranje gasilnih aparatov, prevozi vode, izobraževanja, usposabljanja ...) poklicni gasilci prejmejo dodatek v višini 65 odstotkov urne postavke, za čas, ko niso na terenu in so v gasilski enoti, pa 65 odstotkov urne postavke za polovični čas. Ciringer še doda, da se neoperativnim gasilcem izplačuje dodatek za četrtino delovnega časa.

Gasilska brigada Maribor
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta