Mariborski mestni svet: Svetniki precej kritični do dela policistov, tudi župan, ki želi strožji nadzor nad skuterji v peš coni

16.09.2021 20:35
Levica nasprotuje postavitvi spomenika literatu Stanku Majcnu. NSi predlaga brezplačno parkiranje za pol ure pri tržnici. Svetniki podprli dokapitalizacijo Doma pod gorco in soglašali s podelitvijo naziva častnega občana mesta Tonetu Partljiču
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po skoraj treh mesecih so se mestni svetniki ponovno sestali. Tokrat prvič sestali v prostorih Narodnega doma. 
Igor Napast

Mariborska občina bo po novem sofinancirala izgradnjo malih čistilnih naprav, so na današnji seji odločili mestni svetniki. Do subvencioniranja bodo upravičeni tisti lastniki nepremičnin, ki se nahajajo izven območja aglomeracije in javne kanalizacije. Koliko bo znašala subvencija, še ni znano, o pravilniku, ki bo to določal, bodo svetniki odločali na eni od prihodnjih sej.

Svetniki so brez razprave soglašali tudi z dodatnim zadolževanjem in ponovno dokapitalizacijo Doma pod gorco. Dom starostnikov na Studencih se namreč pripravlja na prijavo na ponovni javni razpis koncesij ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, saj želijo povečati kapacitete kar za polovico oziroma za 68 dodatnih postelj. Vrednost prizidka znaša 3,8 milijona evrov, družba pa bi gradnjo financirala z 2,8 milijona evrov kredita. Če bodo na razpisu uspešni, bodo nov prizidek zgradili med obstoječim domom in stavbo z oskrbovanimi stanovanji, da bi ohranili čim več parkirnih mest, pa jih bo občina dokapitalizirala s 684 kvadratnih metrov velikim zemljiščem.

Igor Napast

Kar tretjina več družinskega nasilja

Mestni svet se je ob tem seznanil tudi s poročilom varuhinje bolnikovih pravic in poročilom o varnostnih razmerah. Kot je povedala varuhinja Lidija Breznik so lani obravnavali 450 primerov, pri čemer so ugotavljali, da je za kršitve največkrat kriva neustrezna komunikacija med zdravstvenimi delavci in bolniki. Čeprav je policija zaznala kat za 42 odstotkov več kršitev javnega reda in miru in za 32 odstotkov več primerov družinskega naslija, je direktor PU Maribor Donald Rus svetnikom zagotovil, da so bile varnostne razmere lani v Mariboru ugodne in stabilne. Kljub temu so bili nekateri svetniki precej kritični do dela policistov. Ljubica Jančič (NLS) je opozorila na njihovo neodzivnost, župan Saša Arsenovič pa na probematiko vožnje s skuterji po peš coni: "Zaznavamo več sto tovrstnih kršitev. Apeliram, da naredimo nenapovedane akcije, da izločimo iz prometa vozila brez registrskih tablic, predelana vozila, tista, ki jih vozijo brez izpitov. Nisem zadovoljen ne z delom naše redarske službe, ne s policijo, ki bi morala biti bolj prisotna."

Igor Napast

Bo za obisk tržnice možno brezplačno parkiranje?

V okviru svetniških pobud je Bernard Memon (NSi) predlagal, da naj občina na območju osrednje tržnice omogoči brezplačno parkiranje za pol ure. Župan Arsenovič se s predlogom ni le strinjal, ampak je menil, da bi lahko brezplačno parkiranje v posebni coni okoli tržnice omogočili za eno uro. Tjaša Gojkovič (Lista kolesarjev in pešcev) je menila, da je občina znake za zavijanje v desno pri rdeči luči na semaforju postavila v nasprotju s kriteriji ministrstva za infrastrukturo in občino pozvala, naj jih odstrani ter ponovno preuči možne lokacije. Tatjana Frangež (Levica) pa je župana pozvala, naj odstopi od načrtovanja postavitve spomenika literatu Stanku Majcnu: "Bil je namreč kolaborant, tesen sodelavec Leona Rupnika. Preveč je Maribor trpel med 2. svetovno vojno." Da bodo preučili vsa zgodovinska dejstva in predlog umaknili, če se izkaže, da je Majcen dejansko bil kolaborant, se je zavezal Arsenovič.

Tatjana Frangež: "Preveč je Maribor trpel med 2. svetovno vojno. Zato je človeku, ki je aktivno sodeloval z okupatorjem, nedopustno postavljati spomenik."
Andrej Petelinšek

Sveti šol in vrtcev z manj težavami

Častni občan, najvišje priznanje mesta Maribor, bo letos postal Tone Partljič, je odločil mestni svet. Partljič je priznanje dobil v znak zahvale in spoštovanja, za življenjsko delo in zasluge, dosežene na področju literature in za aktivnosti na področju družbenega delovanja, s čimer je prispeval k ugledu našega mesta.

Igor Napast

Svetniki pa so sprejeli tudi spremembe odlokov o ustanovitvi vrtcev in osnovnih šol, po katerih bodo sveti vrtcev in šol lahko konstituirani že, ko bo imenovanih oziroma izvoljenih večina članov sveta šole in ne šele, ko bodo imenovani vsi. Do spremembe prihaja zato, ker se je pogosto dogajalo, da vsi člani svetov niso bili pravočasno imenovani, problem pri tem pa so bile predvsem politične stranke in liste, ki na poziv občine kot ustanoviteljice za imenovanje svojih predstavnikov v svete šol in vrtcev pogosto niso pokazale interesa, gre namreč za neplačane funkcije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta