Mariborsko letališče: Ni potnikov, ni tovora, ni šolanja

Gregor Grosman Gregor Grosman
07.04.2020 18:09

Pandemija koronavirusa je še dodatno ohromila mariborsko letališče, na katerem so zadnji potniki pristali 22. februarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na letališču so sprejeli več ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.
Sašo Bizjak

Mariborsko Letališče Edvarda Rusjana, ki je prešlo na poletni obratovalni čas - ta velja od 29. marca do 24. oktobra 2020 -, deluje vsak dan od 9. do 19. ure, a je za potniški promet zaprto skladno s sprejetimi ukrepi vlade za zajezitev širjenja bolezni covid-19. Izjeme so možne le ob predhodni odobritvi oziroma dovoljenju ministrstva za infrastrukturo oziroma ministrstva za zunanje zadeve. Zadnji potniki, ki so 22. februarja pristali na mariborskem letališču, so bili državljana Slovenije in državljan Hrvaške, ki so bili na križarki na Japonskem.

Dostava zaščitne opreme preko Brnika

Oskrba helikopterske nujne medicinske pomoči in policijske helikopterske enote poteka nemoteno, nemoten je tudi promet za vladna letala, MORS, ambulantne in humanitarne lete ter tovorni oziroma poštni promet. Tako sta bila v ponedeljek, 6. aprila, opravljena dva ambulantna leta helikopterja Slovenske vojske - helikopterska nujna medicinska pomoč. Tovorni promet je sicer dovoljen, vendar vsa dostava zaščitne opreme za zdaj poteka preko ljubljanskega letališča, ki ga upravlja Fraport Slovenija.

Igor Napast

Imajo tudi primer okuženega delavca

Na letališču so sprejeli več ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Poleg splošnih navodil NIJZ (umivanje in razkuževanje rok ter minimalne varnostne razdalje ...) razkužujejo prostore, delovno opremo, prevozna sredstva, opremo in izpostavljene površine, kot so na primer kljuke in delovni pulti. "Zaposleni morajo natančno spremljati svoje zdravstveno stanje. Izvedene so bile organizacijske spremembe dela tako, da zaposleni delajo v enakih ločenih skupinah. Gasilci v izogib okužbam opravljajo samo dela, ki so nujno potrebna. Pri delu v manjših prostorih, kjer je potrebna manjša razdalja med zaposlenimi, se uporabljajo zaščitne maske in rokavice," so pojasnili v DRI.
Delovne obleke zaposlenih morajo bili ločene, preoblačenje pa ne sme potekati istočasno. Prepovedano je tudi nepotrebno druženje med sodelavci, avtomate za kavo so zato odklopili. Od 25 delavcev sta trenutno dva na čakanju, nekaj jih dela od doma. Zabeležili so tudi en primer okuženega delavca z novim koronavirusom, ki je še doma v karanteni.

Sašo Bizjak

Šolanj in treningov ne izvajajo

Šolanj letalske družbe tačas ne izvajajo, dodaja DRI. Zadnje šolanje je bilo izvedeno 24. marca. V marcu so bila načrtovana šolanja družb Lauda Motion z letali Airbus A320 ter švicarske družbe Swiss, prav tako z letali Airbus A320. Z družbo Austrian Airlines še sodelujejo, vendar uporabljajo letališče bolj poredko, v aprilu pa so bila načrtovana še šolanja družb Lauda Motion in Swiss.
Na vprašanje, ali bo predsezonski trening na mariborskem letališču opravila tudi akrobatska skupina The Flying Bulls, ki je običajno v aprilu obiskala mesto ob Dravi, DRI odgovarja, da so imeli predviden predsezonski trening od 16. do 23. aprila. "Glede na razmere in omejitve predvidevamo, da se ta ne bo izvedel. Uradne odpovedi pa še nismo prejeli," so zaključili.

Goran Kroselj

V hangarju tudi letala Letalskega centra

Z Danilom Kovačem, upravnikom Letalskega centra Maribor (LCM), pa smo se pogovarjali o tem, kako poteka delo v največjem letalskem centru v Sloveniji v neposredni bližini Letališča Edvarda Rusjana? "Nekaj časa smo še vztrajali, a smo letenje medtem prekinili iz varnostnih razlogov. Sprva nismo dovoljevali šolanja, saj sta takrat v letalu učitelj in učenec," je pojasnil Kovač. Piloti so tako lahko nekaj časa še sami leteli, po pristanku pa so morali razkužiti avion. "Kasneje, ko so se zadeve zaostrovale, smo prekinili letenje. Zadnji let so opravili v soboto, 28. marca. Pred tem smo se pogovarjali z aerokluboma Ptuj in Celje, kjer so že kak teden oziroma deset dni pred nami prekinili letenje," je dodal Kovač.
Težave LCM povzroča tudi ukrep prepovedi prehajanja med občinami. Med upravno zgradbo in hangarjem namreč poteka meja med dvema občinama. "Knjigo leta vzamete v občini Miklavž, po letalo pa greste v občino Hoče," je razložil Kovač.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta