(MB-TEDEN) Epidemija pritiskov

Ana Lah
04.12.2021 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Fotografija je simbolična. 

Igor Napast

V delovnih okoljih razsaja epidemija pritiskov na delavce, ki so kritični. Občutijo jo trgovke v diskontih, šolniki v osnovnih in srednjih šolah, agencijski delavci, študentje, visokošolski učitelji ... Tisti, ki tako ali drugače ogrožajo vladavino kapitala in ogrožajo avtoriteto, so na udaru. Pa naj bo to neprestan nadzor na delovnem mestu, vlaganje kazenskih ovadb, pošiljanje opominov za banalnosti ali pa kar izmišljanje prekrškov. Eno od trenutnih žarišč te epidemije? Univerzitetni prostor na mariborski filozofski fakulteti. Dekan Darko Friš si prizadeva z vsemi sredstvi disciplinirati sindikalista Marijo Javornik in Simona Zupana. Razlog? Banalnosti in izmišljene obtožbe, ki pa jih zaradi "varovanja osebnih podatkov" grešnemu kozlu nočejo niti pokazati.

Friš zanika, da so opomini zaradi banalnosti in stalno poročanje o "prekrških" rektorju Zdravku Kačiču povezani s sindikalnim dejanjem Simona Zupana, ki si je med drugim lani skupaj s kolegico Marijo Javornik drznil javno izraziti stališče, da naj študijski proces poteka v živo. Stanje na filozofski fakulteti je zelo napeto, kritična misel pa ni dobrodošla, potrjujejo tudi naši sogovorniki, katerih število se je po objavi članka o pritiskih na sindikalista še povečalo. Vodstvo pa namesto prevzemanja odgovornosti poskuša vse skupaj enostavno pomesti pod preprogo. Prodekanica za študentska vprašanja in predsednica študentskega sveta Maša Jazbec je po besedah našega vira za to še posebej angažirana. Namesto dialoga in možnosti, da bi se lahko profesor vsaj zagovarjal, ko so ga po predstavitvi le ene strani na študentskem svetu prepoznali kot krivega, je Jazbečeva raje razpravo utišala, še preden bi do nje lahko prišlo.

Zanimivo je ogorčenje dekana, da si je njegov podrejeni na "delovni sestanek" oziroma zagovor "drznil" pripeljati dva predstavnika sindikata. Sam pa je prišel v spremstvu dveh prodekanic, tajnika in s članico strokovne službe ter ob tem navrgel, da njegov podrejeni nikakor ni šibkejši člen. Sprašujemo se, ali ima gospod dekan težave z razumevanjem predpon pod in nad. Morda mu ju lahko pojasni prodekanica z oddelka za slovanske jezike.

A pritiski na sindikalista niso edina praksa, ki se je poslužuje dekan. Svoje lovke za vsako ceno steguje, kamor se le da. Tudi če je državni sekretar ministrstva spremenil sklepe in s tem omogočil, da so Friša nastavili na čelo državne komisije za splošno maturo. S tem razrešena Marina Tavčar Krajnc o tem ni bila nikoli obveščena. Njen izvirni greh? Pojasnilo rektorja, ki je Tavčar Krajnčevo z upokojitvijo proglasil za odpisano, ob čemer pa nikogar ne moti, da je na čelu državne komisije za poklicno maturo tudi upokojenec, je privlečeno za lase. Bolj je verjetna razlaga, da je problematična napačna politična opredelitev. Pa tega ne trdimo le zaradi v oči bodečih zaključnih del, ki se ukvarjajo z likom in delom aktualnega predsednika vlade. Še bolj zgovorni so napadi na portalu Politikis in tviti poslanca SDS Dejana Kaloha. Dovolj je bilo pometanja, spoštovani dekan, Pandorina skrinjica se je odprla. Koga branite, rektor?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta