(MB-TEDEN) Štajerska vinska veriga

Miha Dajčman Miha Dajčman
19.03.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Na področju vinarstva na Štajerskem se v zadnjih letih dogajajo premiki. Na bolje? Upajmo. Število malih vinogradnikov upada, saj mnogi pridelovalci vina opuščajo dejavnost, ki je v redkih primerih dobičkonosna. Priložnostnega vinogradništva je vse manj, saj panoga zahteva obilo odrekanj, vlaganj in entuziazma. Tisti, ki delajo dobro in izkoriščajo naravne danosti regije ter tržno zanimivo geografsko lego ob avstrijski vinski cesti, rastejo in vinorodni Štajerski vračajo nekdanji sloves. S premalo izkoriščenim potencialom najstarejše vinske trte na svetu, pogosto prezrto mogočno kletjo pod mestom in turistično ponudbo nedaleč od Maribora Štajerska ponuja možnost velikega razvoja.

V želji po napredku se je ta teden skupina predstavnikov vinskih kleti iz Štajerske povezala v združenje Vinorodna Štajerska. Da gre za še eno v vrsti združevanj, ki v preteklosti niso uspevala, je bilo slišati med pesimističnimi opazovalci dogajanja. A projekt, ki je nastajal nekaj let, gre pozdraviti, saj je vzniknil na pobudo vinogradnikov, ki so financirali ustanovitev. Gonilna sila združenja, ki bi lahko bilo ali bi celo moralo biti urejeno institucionalno, so vinarji, ki ponudbo ustvarjajo in ki bodo imeli od skupnega delovanja na trgu, predvsem tujem, največ. V oči bode, da je bilo ob ustanovitvi udeleženih le 15 vinskih kleti. Še 95, ki so pokazali interes, jih bodo povabili k sodelovanju, dobrodošel pa je vsak od skoraj 9379 pridelovalcev vina v vinorodnem okolišu Štajerska - Slovenija, so povedali ustanovitelji. Ali so vsi res dobrodošli, bomo videli, a za vse bo bolje, če bo veriga povezanih dolga in močna.

Kakovost vinske ponudbe na Štajerskem se izboljšuje, ocenjujejo enologi. Skupni nastop na trgu pa je bil v minulih letih pomanjkljiv. Novonastalo združenje bo obsojeno na neuspeh, če bodo njeni člani izolirani, prav tako bo stanje podobno sedanjemu, če del skupne zgodbe ne bodo postali tisti vinarji, ki že žanjejo uspehe in v novem projektu vidijo le dodaten strošek in potrato časa. Regija se ne bo razvijala le na plečih največjih in najuspešnejših, ampak z napredovanjem manjših.

Če kdo, bi prav vinogradniki morali razumeti, da rezultati njihovega (skupnega) pristopa in dela oziroma vložka ne bodo obrodili takoj. Individualni pristop pri grajenju zgodbe, ki bi morala biti skupna, je obsojen na propad ali na stagnacijo. Tega si ne želi nihče. Združenje Vinorodna Štajerska je nova priložnost za štajerske vinogradnike, da ob svojih vinih promovirajo tudi druga, sosedova. Da promovirajo okolje, v katerem delujejo in živijo. Le na takšen način se bo (endo)gastronomska zgodba razvijala in napredovala. Tudi zato je med cilji Vinorodne Štajerske dvig ugleda vseh štajerskih vin. Doma in v tujini. Da pa bodo vinarji s ponosom vino predstavljali na tujem, bo treba prepričati tudi domače ljubitelje vina.

Danes bodo na Lentu opravili rez najstarejše vinske trte na svetu. V bližnji Svečini bo kleti na prazniku pomladi oprlo 21 vinarjev. Vinorodna Štajerska že ponuja veliko. Da bodo štajerski vinogradniki lahko napredovali, jih podprite danes in jutri. Štajerski vinogradniki pa podprite, spoštujte in cenite svoje kolege in domače goste, ker boste s tem odnosom največ naredili zase.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta