Med zimskimi počitnicami od pičlega do odličnega obiska

V termah v povprečju zadovoljiv obisk, manj pa na smučiščih. Ponekod zaradi koronavirusa odpovedi rezervacij za spomladanske mesece, medtem ko med počitnicami ta ni vplival na zasedenost

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsaj nekaj več smučarjev je pošiljka snega prinesla v počitniškem tednu na Pohorju, hotelski obisk pa je to zimo vsaj v povprečju nižji.
Igor Napast

Nastanitvene kapacitete v mariborskih hotelih so bile med zimskimi počitnicami povprečno 75-odstotno zasedene, je podatke stresla iz rokava Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje. "Hoteli na Pohorju so nekoliko bolj zasedeni, v mestu pa med 50 in 60 odstotki. Glede na situacijo, ko snega ni in je toplo vreme, ne moremo niti pričakovati, da bomo napolnili kapacitete. Razočarana sem nad vremenom, ne pa nad rezultati. Tudi če je snega veliko, je trend, da smučarji med počitnicami na enem mestu ostanejo le dve do tri noči. Smučarji, ki so želeli cel dan smučati, se za Maribor niti niso odločili," pojasnjuje direktorica.

Andrej Petelinšek

Malo snega, malo radosti

Hotelir ob vznožju Pohorja Miran Ferk, ponovni najemnik hotela Arena, zasedenost med počitnicami ocenjuje za katastrofalno, že nekoliko višje na Pohorju je Denis Šlak, novi najemnik hotelov Bolfenk in Videc, precej bolj zadovoljen, da so bili polno zasedeni, pa je veselo povedal Darjan Drumlič iz hotela Zarja na višini 1200 metrov na bistriškem Pohorju. "Zimskih počitnic letos sploh ni bilo, če primerjamo z drugimi leti. Naša zasedenost je nikakršna, saj pa ni snega, in če ni snega, zakaj bi kdo sploh hodil v Maribor, razen na izlet in ogled Stare trte. Iz Slovenije imamo zgolj odstotek do dva odstotka gostov, malo nas rešujejo Madžari," je kritičen Ferk. "Sneg pretekli teden je sicer prinesel radost. Te dni gostimo skoraj 300 ljudi, šole v naravi in nekaj družin, ampak če ne bi bilo teh snežink, ki so ustvarile okoli 20 centimetrov naravnega snega, bi verjetno vsi odpovedali," pravi Šlak, zadovoljen z zasedenostjo 60 in 70 odstotki. Zimsko pravljico imamo, je orisal razmere Drumlič. V Zarji sprejmejo 70 oseb, z dodatnimi ležišči še nekaj več, in med počitnicami ni bilo proste postelje. "Čez teden pri nas potekajo šole v naravi in smo bili polno zasedeni, čez vikend pa različne skupine in dnevni gostje." Sogovorniki odpovedi zaradi bojazni pred koronavirusom ne beležijo.

Igor Napast

V mili zimi bolj (pri)vabijo terme

Izvršni direktor Term 3000 Igor Magdič pravi, da je bila zasedenost hotelov v Moravskih Toplicah enaka ali celo malenkost boljša kot v preteklih letih. "Vedno je tako, ko je zima bolj bela, so bolj aktualna smučišča, sicer pa ljudje raje gredo v terme. Že brez tega smo bili dobro zasedeni, sedaj pa še toliko bolje." Večina gostov prihaja iz Slovenije in Avstrije. V zadnjem tednu odpovedi zaradi bojazni pred širitvijo koronavirusa niso zaznali. "Kvečjemu je zgodba obratna, saj sedaj pri nas povprašujejo tudi tisti, ki so bili pred tem namenjeni v kraje, v katerih razsaja koronavirus," še pove Magdič.

Nataša Juhnov
Nataša Juhnov

Žal počitniški teden edini dober v tej zimi

Na Golteh kot na drugih naših smučiščih tarnajo nad obiskom v mili zimi. Direktor podjetja Golte Mitja Terče je povedal, da so bili prejšnji teden zasedeni več kot 80-odstotno. Na žalost pa je to edini letošnji dober teden. Mila zima je razlog za 30 odstotkov manjši obisk smučišča in zasedenosti kapacitet. Posledično so imeli zaradi manj smučarskih prog in manjše zasedenosti nižje cene, kar pomeni dvojen vpliv na prihodke. Med gosti je bilo največ Slovencev, Hrvatov in Madžarov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta