Mestni inšpektor: Invalida pričakalo obvestilo Marpromovih nadzornikov o neplačilu parkirnine

Barbara Bradač
04.05.2021 02:00
Mariborčan na invalidskem vozičku zatrjuje, da je lahko v preteklosti avtomobil brezplačno parkiral tudi v beli coni, zdaj ga je pričakalo obvestilo o neplačilu parkirnine. Kaj odgovarjajo na mariborski občini in v Marpromu?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mirana Urha je v beli coni v Gorkega ulici presenetilo obvestilo nadzornika o neplačilu parkirnine. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Na naše uredništvo se je obrnil bralec ​Miran Urh, Mariborčan na invalidskem vozičku. Imel je opravke v mariborski bolnišnici. Ker so bili parkirni prostori, namenjeni invalidom, v njeni bližini zasedeni, je parkiral v beli coni v Gorkega ulici. Mislil je, da mu ob nastavljeni parkirni kartici za invalide na vidnem mestu za vetrobranskim steklom parkirnine ni treba plačati, toda pričakalo ga je obvestilo Marpromovih nadzornikov o neplačilu parkirnine s pozivom k plačilu 16,50 evra.

"Vedno je veljalo, da lahko s to kartico parkiraš kjerkoli na prostem parkirnem mestu. Z osebno asistentko, ki me je spremljala, sva bila precej časa v bolnišnici, priznam," začne pogovor Urh. "Ko sva prišla do avtomobila, me je čakalo zataknjeno obvestilo. Baje je po novem tako in pravila, napisana ali nenapisana, ki so včasih veljala, ne veljajo več."

​Sprememba na boljše: zdaj prvi dve uri brezplačni

Kako torej parkirajo invalidi v beli coni v mestni občini Maribor? Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o občinskih cestah v mestni občini Maribor, ki so ga mestni svetniki sprejeli septembra lani, določa, da lahko invalidi z izdano parkirno kartico za največ dve uri brezplačno parkirajo na parkiriščih na in ob voziščih, ki so označena s predpisano prometno signalizacijo (bela cona). Brezplačno pa lahko parkirajo na posebej označenih parkirnih mestih za invalide, a kot pove naš sogovornik, so ta pogosto zasedena.

Na mariborski občini so pojasnili, da so morali invalidi pred to spremembo v beli coni plačati tudi prvi dve uri. "S spremembo odloka se invalidom, zaposlenim v zdravstvu, socialnih službah in invalidskih organizacijah ob obiskih oskrbovancev (bolnikov, ostarelih, onemoglih in invalidov) na domu zaradi nujnih in neodložljivih storitev, potrebnih za njihovo zdravje in življenje, omogoča brezplačno parkiranje v beli coni za največ dve uri. Po preteku dveh ur pa morajo plačati parkirnino kot ostali uporabniki ali pa vozilo umakniti," so zapisali. Čas parkiranja morajo označiti s parkirno uro, še dodajajo na občini.

​Dosledni nadzorniki

Pri Marpromu pojasnjujejo, da sledijo odloku, s katerim je občanom s statusom invalida omogočeno kratkoročno parkiranje avtomobilov tudi na parkirnih mestih v plačljivih belih conah. Pri tem je dolžina brezplačnega parkiranja na njih omejena na dve uri, v avtomobilu pa mora biti na vidnem mestu parkirna kartica za invalide. Če časovna omejitev poteče ali je označba avtomobila nepravilna, Marpromovi nadzorniki nanj namestijo obvestilo nadzornika s pozivom k plačilu celodnevne parkirnine v višini 16,50 evra, kar je dobil tudi Urh, ker je bil njegov avtomobil parkiran več kot dve uri.

Nadzornik parkirišč
Sašo Bizjak

"Pa saj invalidov ni toliko, da bi to množično koristili. Mogoče kdo izkorišča, samo ne moremo na izjemah postavljati pravil. Pa tudi z našim plačevanjem parkirnin občinska blagajna ne bo bolj bogata, kot tudi ne bi bila bolj revna," se je na nova pravila odzval Urh.

Miran Urh
Igor Napast

Ker se zdi, da invalidi niso najbolje seznanjeni s pravili parkiranja v mestni občini Maribor, so na občini pojasnili, da so bile spremembe predstavljene na seji mestnega sveta in so javne, kot tudi gradiva, ki so objavljena na spletni strani MO Maribor, in da so o spremembah obvestili več lokalnih medijev.

​Prej niso komplicirali

Boris Klep, predsednik Društva paraplegikov Podravja, se spomni, da so bili nadzorniki ali redarji doslej senzibilni, a po novem je drugače: "Niso komplicirali, če smo kje avtomobil pustili, če je le bila na vidnem mestu invalidska parkirana kartica. Veliko je odvisno tudi od človeka, ki kazni piše." O časovni omejitvi dveh ur pa doda, da mora invalid v tem času zložiti voziček iz vozila, da potrebuje več časa, saj po stopnicah ne gre, zato je nujna tudi daljša pot, v hribček gre počasneje, opraviti mora opravek in se še vrniti do avtomobila. "Včasih moraš že skoraj dirkati," pove Klap. In razloži, zakaj je prav, da je parkiranje za invalide brezplačno: "Vedeti morate, da imajo invalidi nizke prihodke, nizke pokojnine, prejemajo dodatek za postrežbo in pomoč ali pa sploh nimajo zaposlitve, kar 95 odstotkov naših članov je nezaposlenih."

Klep poudarja, da se sicer odnos do oseb na invalidskih vozičkih izboljšuje in da so v družbi bolje sprejeti. Zaradi določenih ukrepov, kot so brezplačne avtobusne vozovnice pa tudi brezplačno parkiranje, četudi časovno omejeno, se invalidi bolj odpirajo in manj časa preživljajo za štirimi stenami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta