Miklavška mlaka zaudarja, a po besedah pristojnih ne zaradi odpadnega blata

Damijan Toplak
04.07.2021 04:00
Bojazen, da bi odvrženo blato iz Pivole ušlo v Hočki potok in tudi Miklavško mlako, obstaja, a za zdaj naj ne bi bilo tako.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damijan Toplak

Sprehajalci ob Miklavški mlaki sporočajo, da v zadnjih dneh močno smrdi iz tega ribnika, ki je sicer lokalna turistična znamenitost. V njem so številne ribe, tam domuje Ribiško društvo (RD) Miklavška mlaka. Vitomir Rutnik, predsednik tega društva, je s pomirjajočimi besedami povedal, da za zdaj ne kaže, da bi v Hočki potok in Miklavško mlako zašlo odpadno blato, ki so ga brezvestneži pred nekaj tedni nezakonito ​odložili v Pivoli. Kljub temu so preventivno ukrepali in še pred Miklavško mlako odstranili peno, ki se je nabirala na gladini potoka.

Miklavška mlaka je lokalna turistična znamenitost.
Branka Bezjak

Za zdaj ni bilo opaziti množičnejšega pogina rib - v Miklavški mlaki so krapi, babuške, ščuke, postrvi, somi in kleni - pa tudi ne žab in potočnih rakov, ki prav tako živijo v njej. "Lani so ribe poginile, letos pa ne. Kvaliteta vode v Miklavški mlaki je trenutno zadovoljiva, smrad pa bi lahko povzročalo tudi onesnaženje na bližnjih njivah," meni Vitomir Rutnik. Sprehajalci psov medtem zatrjujejo, da njihovi kužki v zadnjih dneh iz Miklavške mlake niso hoteli piti, kar običajno počnejo. Rutnik doda, da jim gre na roko toplo in suho vreme, saj uničuje bakterije in alge, po drugi strani pa je slabši pretok vode. V RD Miklavška mlaka, ki šteje 60 članov, normalno lovijo ribe in so preteklo nedeljo izvedli društveno ribiško tekmovanje, ki je, ko ni bilo epidemije koronavirusa, običajno potekalo marca. V juliju načrtujejo izvedbo še enega društvenega ribiškega tekmovanja. Prav tako skrbijo za podmladek v društvu in pripravljajo ribiške izpite.

Pomirjajoči toni glede morebitnega onesnaženja Hočkega potoka in Miklavške mlake pa tudi ostale pitne vode prihajajo tudi iz sosednje občine Hoče - Slivnica, kjer tamkajšnji poveljnik civilne zaščite Boštjan Horvat pojasni, da v Pivoli odloženo odpadno blato na srečo ni prodrlo do podtalnice in pitne vode, do sedaj pa so odpeljali že 290 ton odpadnega materiala, kamor ob blatu sodi tudi onesnažena zemljina. Po zadnjih informacijah v Hočkem potoku in Miklavški mlaki naj ne bi bilo ostankov odpadnega blata, na roko pa jim gre tudi suho in toplo vreme. Miklavški župan Egon Repnik pritrjuje, da onesnaženja v Miklavški mlaki niso zaznali oziroma nimajo tovrstnih informacij. "Menim, da morebiten smrad ni povezan z odpadnim blatom iz Pivole. Kvaliteta vode je lahko slabša iz veliko drugih potencialnih razlogov," je dejal župan Repnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta