Mirko Krašovec je napisal knjigo in trdi: "Afera leta 2011 je bila konstrukt. Med naše nelojalne partnerje so se ugnezdili judeži"

Damijana Žišt Damijana Žišt
26.05.2021 09:50
Nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec je po dveh kazenskih postopkih, v katerih je pravnomočno oproščen, skupaj s soavtorji napisal knjigo o aferi Zvon Ena in Zvon Dva holding. Pojasnjuje vlogo mariborske nadškofije in predlaga, da se ustanovi neodvisna strokovna komisija z nalogo, da razišče vse okoliščine.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec (v ospredju) se je s svojim odvetnikom Velimirjem Cugmasom na sodišču boril osem let. 
Robert Balen

Spoštovani predstavniki medijev, vesel sem, da se po desetih letih lahko spet vidimo in spregovorimo. V medijih sem spremljal poročanja z mojih sojenj, zdi se mi, da je bilo to korektno. V času krize je manjkalo, da bi vsi stopili skupaj. Rezultat bi bil drugačen. Ljudje žal nismo bili zreli, saj je kriza leta 2008 nastopila nepričakovano," je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal nekdanji ekonom mariborske nadškofije in direktor podjetja Gospodarstvo Rast Mirko Krašovec.

O aferi Zvon Ena in Zvon Dva holding, zaradi česar se je Krašovec znašel tudi v dveh sodnih postopkih, je zdaj skupaj s soavtorji, nadškofom dr. Francem Krambergerjem, profesorjem Ekonomske fakultete dr. Bogomirjem Kovačem, akademikom dr. Jožetom Mencingerjem in bančnikom dr. Štefanom Špilakom, napisal knjigo, ki obsega več kot 600 strani in je tik pred izidom. Mencinger in Kovač sta v knjigi predvsem opisala dejavnike, kako je prišlo do takratnega finančnega sistema, s poudarkom na sprostitvi kreditiranja, in mednarodni kontekst krize.

V dveh sodnih postopkih pravnomočno oproščen

Zaradi tako imenovane afere Betnava, ko je šlo za očitke goljufije na škodo EU, je bil Krašovec na celjskem okrožnem sodišču obsojen na tri leta zapora, kazen je bila potrjena tudi na višjem sodišču in je tudi začel prestajati zaporno kazen. Po vloženi zahtevi za varstvo zakonitosti, ki jo je na vrhovno sodišče vložil skupaj s svojim odvetnikom Velimirjem Cugmasom, je bilo prestajanje kazni​ prekinjeno, na tretjem sojenju pa je bil pravnomočno oproščen. Sodni proces je trajal osem let. Krašovec je bil tudi eden od obtoženih v zadevi Mladinska knjiga na ljubljanskem okrožnem sodišču, kjer pa je bil z vsemi soobtoženimi 6. februarja 2020 pravnomočno oproščen. "Toda ves čas križevega pota sem verjel, da se bo enkrat izkazala pravica, saj ni mogoče, da bi Bog dopustil zmago zla," je dejal duhovnik Krašovec.

"Afera leta 2011 je bila konstrukt in umetno povzročena. Ta manipulacija je bila uvožena. Med naše nelojalne partnerje so se ugnezdili judeži. Namen afere je bil, da se prepreči reševanje podjetij Zvon Ena in Zvon Dva holding. Krizo so povzročili nelojalni poslovni partnerji iz Slovenije in Italije, predvsem vatikanske banke. Objava članka Sveti bankrot leta 2011 je mejnik med reševanjem obeh holdingov. Po objavi članka je bila javnost zastrupljena. Člani uprave Zvonov holdingov in vodstvo Nadškofije Maribor so storili vse, da bi Zvonova holdinga rešili pred stečajem in bi tako preprečili škodo. Nelojalni poslovni partnerji pa so bili tako zviti, da so izsilili stečaj. Svoje lovke so imeli tudi v vatikanskih finančnih in poslovnih ustanovah. Z zvijačami so zavedli vse, ki so si prizadevali za rešitev Zvonov holdingov, in za sabo pustili materialno in moralno razdejanje množice prevaranih delničarjev," je dejal Krašovec.

Nelojalni poslovni partnerji

Krašovec še dodaja: "Danes s priokusom tragike lahko ugotavljamo dejstvo, da Zvonova holdinga nista propadla zaradi neodgovornega ravnanja vodstva Nadškofije Maribor, temveč zaradi prevare nelojalnih poslovnih partnerjev, ki so v sodelovanju z NLB krizo izkoristili za svoje dobičkarske namene in zasledovali le svoje interese. Tragika je tudi v tem, da je ta prevara neutemeljeno pripisovala vso odgovornost Nadškofiji Maribor. Mediji so namreč deset let pod vplivom članka Sveti bankrot odgovornost napačno pripisovali celo izključno Nadškofiji Maribor. Prikazovali so jo kot nezanesljivo ustanovo, ki je prevarala svoje delničarje. Na ta način so hote ali nehote sodelovali pri prevari stoletja in so nadškofijo po krivici omadeževali."

Meni še, da je dogajanje v Nadškofiji Maribor le eden izmed primerov nepravilnega odziva države na stoletno finančno in gospodarsko krizo. Zato predlaga, da se ustanovi neodvisna strokovna komisija z nalogo, da razišče vse okoliščine, ki so privedle do zloma Zvonov holdingov z izsiljenim stečajem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta