Mladi pravniki ponujajo brezplačen pravni nasvet

Pia Prebevšek Pia Prebevšek
08.12.2019 04:59

Vsako sredo v Mariboru, ob sobotah pa na Ravnah in Črenšovcih, mladi pravniki, ki so se povezali v Humanitarno društvo Pravo za vse, nudijo brezplačne prve pravne nasvete. Tako širijo pravna znanja med ljudi, hkrati pa sami pridobivajo dragocene izkušnje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vprašanje lahko zastavite tudi preko spletnega portala.
Sašo Bizjak

Preko spleta, sicer pa v živo tedensko svetujejo mladi pravniki vsem, ki potrebujejo pravno pomoč. Projekt štirih študentov prava Pravo za vse, ki se je v letu 2012 začel v neformalni obliki, je s pridružitvijo novih članov leto zatem prerasel v humanitarno društvo mladih pravnikov. "Vsi člani društva so diplomirani pravniki, nekaj jih študij še nadaljuje na višjih stopnjah, večina nas je zaposlenih," je pojasnila Ana Hederih, podpredsednica društva.
Začelo se je s svetovanjem preko spleta, kar je kasneje preraslo še v osebno svetovanje, dodaja Urška Stopar, predsednica društva: "Pravna klinika se je v Mariboru ustanovila leta 2015, v Prekmurju je bila že nekaj let prej, na Ravnah na Koroškem pa smo jo vzpostavili leta 2017. Delo spletnih svetovalcev poteka tako, da jim dodelimo vprašanja, za katera pripravijo odgovor. Nato se pred pošiljanjem uporabniku besedilo pošlje še v potrditev in pregled drugim članom." Na klinikah se po lokacijah na tedenski ravni menjujejo. Uporabniki kliniko obiščejo nenapovedano in predstavijo svoj problem šele tam. "Svetovanje ni časovno omejeno in posamezniku se posvečamo tako dolgo, da mu podamo odgovor na razumljiv način in tako, da mu bo naš nasvet koristil. Če je več uporabnikov, ostanemo tudi dlje, da se posvetimo vsem ali pa se jim dodatno odgovori po e-pošti," razlaga predsednica.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta