Mladi svoje vrstnike ozaveščajo o škodljivosti drog in alkohola

Prebevšek Pia
07.11.2021 04:00
Združenje DrogArt, ki ima pisarno tudi v Mariboru, ozavešča, svetuje in tudi opravlja analize prepovedanih substanc, ki so prisotne na trgu. Tačas tudi iščejo mlade prostovoljce za njihove akcije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zabava je lahko zabavna tudi brez alkohola in drog.
Sašo Bizjak

DrogArt je zasebna prostovoljna organizacija, ki organizira številne preventivne akcije in tudi svetuje, ko gredo morda zadeve že predaleč pri uporabi drog in alkohola pri mladih. "To so zlasti srednješolci in študenti. Seveda pa je pomembno tudi ozaveščanje staršev in strokovnih delavcev," pove sogovornica iz mariborske pisarne DrogArt, Natalija Tetičkovič Bogataj.

Čeprav pisarna v Mariboru deluje od leta 2017, so bili v naši regiji prisotni že prej s kakšnimi dogodki. "Naše aktivnosti so večinoma terenske. Prostovoljci so vrstniki naše ciljne skupine, ki pred prvim odhodom na teren opravijo dvodnevno intenzivno usposabljanje," pojasni Tetičkovič Bogatajeva. "Veliko dela vložimo predvsem v materiale, ki jih delimo. Želimo si, da pritegnejo pozornost, da z njimi informiramo na drugačen način, da imajo sporočilo."

Udeležujejo se raznih dogodkov in tam skušajo ozaveščati. "Velikokrat nas organizatorji sami poiščejo. Z nekaterimi že stalno in ustaljeno sodelujemo," pojasni. Nekateri pa se tudi bojijo, da bi prisotnost združenja DrogArt dala napačen vtis. "V takšnem primeru se trudimo pogovoriti, pojasniti namen našega dela, mlade skušamo zgolj usmeriti, da postanejo odgovorni v svojem obnašanju." Mariborski ekipi v tej jeseni dela ne zmanjka. "Mladi hočejo nadoknaditi vse izgubljeno iz časa zaprtja, zato potrebujemo dobro in številčno ekipo. Tako iščemo in vabimo vse mlade, da se nam pridružijo, če čutijo, da bi bilo takšno prostovoljno delo primerno zanje."

Lokalom podeljujejo tudi certifikat. Foto: Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Varni klubi in lokali

Od leta 2019 podeljujejo lokalom tudi certifikat NightArt, ki obiskovalcem jasno sporoča, da je v lokalu varno okolje za zabavo. "To pomeni, da imajo obiskovalci na voljo brezplačno pitno vodo, različne preventivne in informativne materiale (na primer kondome, čepke za ušesa), da je strežno osebje izobraženo in lahko obiskovalcem v primeru slabega počutja vedno nudi pomoč ter da klub spodbuja uporabo javnega prevoza oziroma ozavešča o nedopustnosti vožnje v opitem stanju." Certifikat NightArt je priznanje za klub, ker namenjajo pozornost dobremu počutju obiskovalcev in si tudi sami želijo, da zabave potekajo brez težav. "Izkušnje iz tujine, kjer so podobni standardi kakovosti prisotni že vrsto let, so pokazale, da te aktivnosti pripomorejo k zmanjšanju specifičnih tveganj, značilnih za nočno življenje, kot so denimo poškodba sluha, dehidracija, varna vožnja domov, spolno nadlegovanje, uporaba substanc. ​Ozaveščanje o spolno prenosljivih okužbah nekako sovpada z ozaveščanjem o drogah in alkoholu, saj ljudje pri uporabi substanc pogosto pozabijo na varne spolne odnose," doda Natalija Tetičkovič Bogataj.​

Združenje opravlja tudi testiranja vzorcev, nato pa objavijo opozorila o pojavu nevarnih snovi. Namen tega je obveščati o tveganjih, nikakor pa ne za promocijo uporabe, poudarjajo. Foto: DrogArt
Drogart

V združenju DrogArt svetujejo tudi tistim mladim, ki ocenjujejo, da jim je uporaba substanc ušla izpod nadzora. Pogovor opravijo tudi z vsakim posameznikom, ki prinese vzorec substanc na brezplačno testiranje. "Namen testiranja je, da uporabniki izvedo, kaj jemljejo - kakšne so sestavine. Vzorci gredo v laboratorijsko analizo in uporabniki dobijo kvantitativne in kvalitativne rezultate - podatke o snoveh." Če se za katerega od vzorcev izkaže, da je škodljiv, opozorilo objavijo tudi na svoji spletni strani in podobnih spletnih straneh ter v evropskem sistemu za obveščanje o teh vsebinah.

Razvili so tudi aplikacijo Furam 0,0, ki ponuja informativni izračun količine alkohola v krvi, a ni nadomestilo za alkotest, poudarjajo.

Skrb zbujajoči podatki

Številke kažejo, da so aktivnosti, ki jih izvaja združenje DrogArt, še kako potrebne in pomembne. "Po raziskavi Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami je Slovenija v primerjavi z Evropo nad povprečjem. "Trend rahlo upada, a odstotek je še vedno visok - denimo, da je vsaj 80 odstotkov 15-letnikov že pilo alkohol," pove sogovornica. "Ko mlade povprašamo o razlogih, pogosto naštejejo, da se tako lažje pogovarjajo, navezujejo stike ... Vsi si želijo pozitivne učinke, ne negativnih posledic. Gre za čustvene in socialne potrebe, tudi stiske, za vrstniški pritisk, potrebo oziroma željo po pripadnosti, za preizkušanje meja - iz razvojnega pogleda vemo, da mladi iščejo razburjenje, za kar se pogosto poslužujejo drog in alkohola." DrogArt skuša torej mlade motivirati k spremembam, a ob tem poudarjajo in se zavedajo, da je na koncu posameznik tisti, ki mora biti pripravljen, da spremeni svoje navade.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta