Muzej Alfija Nipiča v Jarenini nared prihodnje leto

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
25.09.2022 04:00

Znani slovenski pevec narodnozabavne in popularne glasbe je te dni dopolnil 78 let, medtem se nadaljuje vzpostavitev muzeja njemu v čast v obični Pesnica, kjer živi že 47 let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alfi Nipič s klobukom, ki ga je nosil, ko je zmagal na Popevki vesele jeseni
Anita Kirbiš

Spominska plošča na objektu nekdanje osnovne šole v Jarenini opominja, da bo tukaj kmalu Muzej Alfija Nipiča – Štajerska hiša glasbe. Ploščo sta svečano sicer že poleti odkrila župan občine Pesnica Gregor Žmak in Alfi Nipič. Ta je takrat v kraju, kjer živi že 47 let, pripravil tudi velik koncert ob 60-letnici svoje glasbene kariere. Medtem so v občini Pesnica že podpisali pogodbo z izvajalcem del, muzej pa bo dokončno nared v prihodnjem letu.

V muzeju bodo na dosežke in bogato kariero Alfija Nipiča, legende slovenske narodnozabavne glasbe, spominjale številne listine, priznanja, zlate plošče, fotografije in spominki, ki jih je glasbenik prinesel z različnih turnej po svetu, in bodo tam stalno razstavljeni. V tem objektu bo tudi večnamenska dvorana, prodajalna z lokalnimi ponudniki, dograjen pa bo tudi prizidek s sanitarijami in dvigalom. Naj spomnimo, da so prav tukaj leta 1986 po drami Toneta Partljiča posneli kultni film Moja ata, socialistični kulak. "Ob obisku v Muzeju Avsenik v Begunjah, pa tudi dežele cvička, kjer je Muzej Lojzeta Slaka, se je porodila ideja o Štajerski hiši glasbe – Muzeju Alfija Nipiča, ki bo v prenovljenem objektu nekdanje osnovne šole. In ta hiša bo posebna, saj bo imela v kletnih prostorih tudi vinoteko izbranih vin," je dejal Žmak. Hvaležen je bil tudi, da si je Alfi Nipič izbral Jarenino za svoj jubilejni koncert, ki je bil tudi del krajevnega in farnega praznika Krajevne skupnosti Jarenina.

Alfi Nipič in pesniški župan Gregor Žmak
Anita Kirbiš

In res velja ob 78. rojstnem dnevu Alfija Nipiča, ki ga je imel minulo soboto, spomniti na ta avgustovski koncert, ko se je prireditveni prostor zaradi izjemnega števila obiskovalcev in oboževalcev razširil po osrednjem trgu Jarenine. Pevec, ki se je do nedavnega spopadal z dolgotrajnimi zdravstvenimi težavami zaradi covidne pljučnice, je suvereno stopil na pokriti oder ob jareninski cerkvi. Ves večer je razvajal publiko s svojimi največjimi uspešnicami in sam duhovito povezoval koncert. Med nastopom si celo ni pozabil nadeti klobuka, s katerim je prvič zmagal na Popevki vesele jeseni. Za vse to je seveda bil nagrajen z velikim aplavzom.

​Težko bi prešteli vse odre, na katerih je nastopil, in vsa priznanja, ki jih je dobil za svoje glasbeno ustvarjanje. Je častni občan Pesnice, predsednik republike Borut Pahor ga je odlikoval z državnim redom za zasluge, je tudi dobitnik viktorja za življenjsko delo. Velik del svoje glasbene kariere je ustvarjal kot pevec z Ansamblom bratov Avsenik, Slovencem pa je zagotovo najbolj poznan po hitu Silvestrski poljub.

Alfi Nipič med nastopom v Jarenini
Anita Kirbiš

Na oder so ob 60-letnici njegove kariere, kar je sicer dopolnil že leto prej, a dogodka zaradi ukrepov ob epidemiji niso mogli pripraviti, poleg njegovega spremljevalnega ansambla, ki ga je ta večer okrepil bobnar Marko Soršak - Soki, stopili tudi nekateri glasbeni prijatelji: še vedno poskočni Dejan Dogaja, ki je navdušil mlajšo populacijo; narodnozabavni in operni pevec s pol stoletja glasbenega staža Rudi Šantl, s svojo frajtonarico​ pa Siniša Čeh, ki sodeluje z največjimi glasbenimi mojstri, znanje pa prenaša tudi na mlade. In še en prekaljeni harmonikar v narodni noši je bil gost večera – Boris Lah, ki se je po dolgih letih dela v Švici vrnil v Slovenijo. V Jarenino je na nastop prišel tudi Domen Kumer, ki je priznal, da mu je bil Alfi vedno velik vzornik in ga še danes vika. Iz sosednje Avstrije so prišli narodnjaki Grazer Spitzbuam, s katerimi je Alfi tudi nastopal in pred nedavnim posnel nekaj viž. Kot zadnji so nastopili mladi in obetavni narodnozabavni ansambel Sladki greh, publiko pa sta zabavala tudi humorista Luka in Pepi. V zahvalo svojim zvestim poslušalcem je bil koncert brez vstopnine. Alfiju, ki je dopolnil 78 let, pa gredo zagotovo želje po trdnem zdravju, da bo lahko še naprej delil glasbo in razveseljeval ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta