Na območju Pivole so začeli odstranjevati okoljsko škodo. Blato bo ostalo v Sloveniji

Jasmina Cehnar
14.06.2021 16:30
Zmes blata in zemljine gre v Krško, kjer jo bodo ustrezno obdelali in kompostirali. Sanacija bo trajala predvidoma 30 dni, njena vrednost še ni znana, jasno je le, da bo izjemno draga
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odpadno blato v občini Hoče-Slivnica odstranjujejo s pomočjo strojev. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Po pripravljalnih delih, ki so stekla prejšnji teden, so na območju Pivole pri Hočah danes končno začeli odstranjevati okoli 200 ton odpadnega blata s čistilne naprave, ki ga je po strmem gozdnatem pobočju nezakonito nasulo več tovornjakov, od tam pa je prek hudourniškega potoka onesnažilo širše območje, tudi Pivolski potok, botanični vrt in zasebno vodno zajetje. Izpolnjene so bile namreč podlage, da je lahko bila sklenjena pogodba s prevzemnikom odpadnega blata, to je komunalnim in gradbenim podjetjem Kostak iz Krškega. "Danes so odpeljali prvi kamion blata," je povedal Boštjan Horvat, poveljnik civilne zaščite občine Hoče-Slivnica. S tem je konec dileme, ali bo katero podjetje tako specifičen odpadek, kot je mešanica komunalnega blata in zemljine, ki ga slovenska zakonodaja ne opredeljuje, sploh lahko prevzelo.

Čakajo dovoljenje avstrijskega lastnika

Čiščenje smo spremljali na spodnjem delu onesnaženega območja, kjer so prejšnji teden že odstranili drevesa in na sicer nedostopnem terenu uredili dovozno pot. Delavci VGP, ki je izvajalec sanacije, tam strojno odstranjujejo smrdečo brozgo in jo dovažajo na začasno deponijo, ki so jo predhodno pripravili na samem terenu. Tam jo nevtralizirajo z zeolitom, ki nase veže neprijetne vonjave in tudi težke kovine. Nato prevzemnik odpadek odpelje v Krško. "V Krškem blato obdelajo, da je primerno za kompost tretje kategorije," je še pojasnil Horvat. Odpadka tako ne bo treba peljati v tujino.

Ko s terena postrgajo kontaminirano blato, ga odložijo v začasno deponijo na samem terenu. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast
Zbrano komunalno blato sproti nevtralizirajo z zeolitom, nato ga odpelje prevzemnik. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Bolj zahtevno je oziroma bo delo v zgornjem delu, v bližini samega nasutja materiala, saj gre za zelo strm in nedostopen teren, zaradi deževja tudi razmehčan, kar otežuje strojno delo, je pojasnil Horvat. Delavci si tako utirajo pot še globlje v gozd, do onesnaženega potoka, pri tem pa v določenem delu tudi še čakajo na dovoljenje za sečnjo avstrijskega lastnika zemljišča.

Sanacija bo trajala predvidoma 30 dni, njena vrednost še ni znana, jasno je le, da bo izjemno draga in da jo bo financirala država.

Domačini ogorčeni

Dela z zanimanjem spremljajo tudi domačini, sicer ogorčeni nad ravnanjem za zdaj uradno še neznanega storilca, ki je onesnažil naravno okolje, ogrozil pitno vodno, ne nazadnje pa tudi, kot je povedala ena od domačink, uničil naravni vodni vir, ki je bližnjim stanovalcem služil za zalivanje vrtov. Vodna zajetja so sicer k sreči ostala neoporečna, z izjemo zasebnega zalogovnika, iz katerega se oskrbuje pet hiš. Mariborski vodovod je do njih že speljal pitno vodo iz javnega sistema, neoporečna voda bo iz pip po zagotovilu župana Marka Soršaka stekla najkasneje jutri.

V teku je tudi kriminalistična preiskava. Kot smo prvi poročali, blato neuradno izvira s čistilne naprave Komunalnega podjetja Ptuj, katerega prevzemnik je bila celjska družba CEP. Tam vsakršno zvezo z okoljskim kriminalom v Pivoli zavračajo, je pa bilo podjetje pred tremi leti eden od glavnih akterjev skrivanja nevarne zemljine, odkopane pri obnovi celjskega vrtca Hudinja.

Igor Napast
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta