Na Židovskem trgu v Mariboru neznanci v noči na sredo uničili dve fotografski razstavi

Ana Lah
09.06.2021 15:00
Največjo škodo je utrpela razstava fotografij preteklih festivalov Jazz 'ma mlade, provokativne fotografije razstave Vulve so bile potrgane z zidov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tu je bila razstava o prvi mariborski drag hiši. 
Igor Napast

Na Židovskem trgu so neznanci v noči na sredo uničili dve razstavi Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor, ki so ju na ogled postavili pred slabim tednom dni. Fotografije razstave Haus of Vulva avtorice Eme Širec, ki je bila na ogled na arkadah galerije Media Nox in je bila postavljena v okviru Mavričnega junija v Mariboru v obeležitev meseca ponosa, so potrgali z zidov, fotografije s preteklih festivalov Jazz 'ma mlade, avtorja Gregorja Salobirja, ki so bile obešene na drevesu, pa požgali.

Neznanci so uničili znaten del razstave In The Frame: Festival Jazz ‘ma mlade 2018–2019 avtorja Gregora Salobirja, ki je bila razstavljena okoli pajesena 
Gregor Salobir

Kot je povedal Žan Lebe, predstavnik za odnose z javnostmi MKC Maribor, je škode za nekaj sto evrov, resne poškodbe nepremičnin ali oseb na srečo ni bilo. "Težko je sklepati o motivu tega dejanja - največjo škodo je utrpela razstava, ki je prikazovala trenutke s preteklih festivalov Jazz 'ma mlade, torej fotografije nastopajočih, publike, dogajanja. Fotografije Haus of Vulva so bile samo potrgane z zidov, ne pa uničene, zato ne moremo trditi, da gre za neko seksistično dejanje ali pa dejanje proti LGBT. Šlo je za uničevanje umetnosti in ni prvi in edini primer v tem prostoru," je povedal Lebe. "Morda je šlo za trenutni vandalizem, neki trenutek pijanosti brez jasnega motiva," razmišlja. Festival Jazz 'ma mlade po enoletnem premoru poteka do 18. junija in že petič združuje ljubitelje jazz glasbe in umetnosti. Ali bodo razstavo Vulve ponovno postavili, še razmišljajo.

Ponoči so iz sten potrgali celotno fotografsko razstavo Vulve avtorice Eme Širec 

Fotograf Gregor Salobir meni, da je šlo za kolateralno škodo, motiva ne pozna, pove pa, da uničene fotografije niso bile provokativne. "To dejanje je napad na kulturo, fotografijo, na ljudi in kreativnost. Bil sem zelo šokiran, da je nekdo to naredil, saj trdim, da je Maribor odprto mesto," je komentiral Salobir in dodal, da je bil uničen trud in finančni vložek, ki so ga vložili v postavitev razstave. Branimir Ritonja iz Fotogalerije Stolp pa je povedal, da ni šlo za prvi primer vandalizma nad umetniškimi deli v Mariboru: "V času Festivala fotografije so lansko leto odnesli pet fotografij, ki so bile obešene na Starem mostu v okviru Ulične galerije. Predlani pa so jih uničili okoli deset. Potrgali in uničili so tudi fotografije v okviru razstave ob Dnevih knjige na Starem mostu." Na Policijski upravi Maribor so prijavo potrdili: "O kaznivem dejanju smo obvestili pristojno državno tožilko z ODT v Mariboru in po njenih usmeritvah obravnavamo kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta