Nagrade za presežke v slovenski arhitekturi: Med nagrajenci tudi trije Mariborčani

Nina Ambrož Nina Ambrož
07.09.2024 02:00

Metka Sitar, Nikolaj Stare in Matevž Čelik Vidmar prejemniki nagrad Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije za presežke v slovenski arhitekturi in krajinski arhitekturi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Niko Stare je več desetletij sodeloval pri več kot 150 projektih urejanja zelenih in odprtih površin po vsej državi, njegov opus je pester in obsežen.
Andrej Petelinšek

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) je razglasila, kateri projekti in kakšno načrtovanje izražajo presežke v slovenski arhitekturi in krajinski arhitekturi v letu 2024. Priznanja, ki jih bodo nagrajencem izročili na dnevu arhitektov 4. oktobra v Novem mestu, podeljujejo tudi za širši razvoj stroke.

Častni član ZAPS bo postal arhitekt Matevž Čelik Vidmar, sedanji državni sekretar ministrstva za kulturo, nekdanji direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, za vizionarstvo, inovativne pristope in razvoj stroke, zlasti arhitekturne dediščine.

Matevž Čelik Vidmar
Andrej Petelinšek

Platinasti svinčnik bosta prejela dr. arhitekture Metka Sitar in mag. krajinske arhitekture Nikolaj Stare. Komisija ZAPS Sitarjevo nagrajuje med drugim za prenos arhitekturnega znanja in izkušenj iz prakse v akademsko okolje, bila je namreč med snovalci arhitekturnega programa Univerze v Mariboru in predstojnica novoustanovljene katedre. Stare je oral ledino z metodami krajinskega in urbanističnega planiranja pred 50 leti v severovzhodni Sloveniji, več desetletij je sodeloval pri več kot 150 projektih urejanja zelenih in odprtih površin po vsej državi, njegov opus je pester in obsežen. Vsi trije živijo v Mariboru.

Zlati svinčnik za odlično izvedbo bodo prejeli hiša v hiši v bližini Portoroža Arhitekture ​Krušec, hiša T v soseski Murgle avtorjev Raketa, prenova stanovanja v Dukićevih blokih v Ljubljani a2o2 arhitektov, blok v Vevški ulici v Ljubljani Tria studia, prenova ljubljanskega Centra Rog, katere avtorji so BAX Studio in Mendoza Partida Architecture Studio, in revitalizacija Vrazovega trga in pripadajočih ulic s steklarskim dvoriščem na Ptuju, ki so jo zasnovali v Elementarni in Kolektivu Tektonika. Patinasti svinčnik bodo dobili arhitekti vzpenjače na Ljubljanski grad.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta