Nagrajeni najboljši baletniki v Sloveniji

Nina Ambrož Nina Ambrož
09.03.2023 16:30

Društvo baletnih umetnikov Slovenije je podelilo strokovna priznanja. Nagrado Lydie Wisiakove za življenjsko delo je dobila Nena Vrhovec, nagrado za posebne dosežke pa Antoneta Turk, Filip Jurič in Tomaž Golub.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Golub pleše v Clugovi baletni pravljici Kekec. 
Mediaspeed.net

Med prejemniki najvišjih strokovnih priznanj s področja baletne umetnosti v Sloveniji, ki jih je Društvo baletnih umetnikov Slovenije (DBUS) podelilo pred dnevi, je tudi mariborski baletni plesalec Tomaž Viktor Abram Golub. Samozaposleni v kulturi in honorarni sodelavec baleta SNG Maribor je nagrado prejel za posebne dosežke v zadnjih treh letih za izjemne upodobitve vlog Don Joseja v baletu Carmen, Mercutia v baletu Romeo in Julija - obe v produkciji DBUS v koreografiji Tomaža Rodeta, ter za pas de trois v mariborski izvedbi Labodjega jezera pod vodstvom koreografa Valerija Kovtuna. Golub, rojen v Šempetru pri Gorici, se je šolal na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, usposabljanje je nadaljeval na Ballettschulle Theater Basel. V mariborskem gledališču je od leta 2019.

Catarina de Meneses in Filip Jurič 
Mediaspeed

Nagrado za posebne dosežke sta dobila tudi Filip Jurič, solist baleta SNG Opera in balet Ljubljana, in Antoneta Turk, slovenska balerina, članica Narodnega baleta iz Brna. Jurič je Mariborčan, izobraževal se je v mariborskem konservatoriju, od leta 2014 do 2020 je bil član baletnega ansambla v Mariboru. Društvo ga nagradilo za vlogo Romea v dveh različnih izvedbah baleta Romeo in Julija, in sicer v produkciji baleta SNG Ljubljana in koreografiji Renata Zanelle ter v produkciji DBUS in koreografiji Tomaža Rodeta. Blestel je v vlogi Linkedina v ljubljanskem Gusarju koreografa Joseja Martineza in v duetu Adagietto, ki je del predstave Vsi na valček Renatta Zanelle.

Nagrado Lydie Wisiakove za življenjsko delo je dobila Snežna Vrhovec, znana pod imenom Nena, nekdanja prvakinja ljubljanskega baleta in baletna pedagoginja. Zanesljiva, natančna in tehnično odlična balerina je prehodila dolgo pot umetnice, od fantička v Mlakarjevem baletu Vrag na vasi, prek različnih klasičnih vlog do serije izrazitih, močnih karakternih nosilnih likov, so zapisali v utemeljitvi.

Strokovno komisijo so sestavljali Matjaž Marin (predsednik), Valentina Turcu, Alenka Ribič, Janez Mejač, Edvard Dežman, Petar Đorčevski in Tomaž Rode. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta