Namizni tenis za lajšanje težav ob Parkinsonovi bolezni

Barbara Bradač Barbara Bradač
08.12.2019 05:10

V mariborski enoti društva Trepetlika so k obstoječim vadbam, plesu, plavanju in telovadbi, dodali še novo telesno vadbo, prilagojeno za bolnike s Parkinsonovo boleznijo, saj telesna aktivnost upočasnjuje napredovanje bolezni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samo v Mariboru 50 članov Trepetlike dosega strokovni standard 2,5 ure tedenske telesne vadbe na bolnika, kar dokazano zavira napredovanje bolezni, pravi Vinko Kurent.
Sašo Bizjak

V Sloveniji je 7000 bolnikov s Parkinsonovo diagnozo, v društvo Trepetlika jih je včlanjenih 950. Sedež imajo sicer v Ljubljani, a svoje dejavnosti izvajajo tudi Mariboru, Celju, Kranju, Novi Gorici in Novem mestu. Poleg združevanja ljudi s podobnimi zdravstvenimi težavami je glavni namen društva predvsem izobraževanje bolnikov in njihovih svojcev o novostih s področja zdravljenja, seznanjanje z načini lajšanja življenja bolnikov in organiziranje skupinskih komplementarnih terapij. Pri tem društvo tesno sodeluje s strokovnjaki s področja zdravljenja in obravnave Parkinsonove bolezni.

Sašo Bizjak

Terapevtski učinek športa

"Parkinsonova bolezen je neozdravljiva, se pa zdravljenje izvaja z zdravili, ob tem pa se mora bolnik ukvarjati s še kar nekaj različnimi dejavnostmi, če želi upočasniti napredovanje bolezni," je povedal Vinko Kurent, vodja mariborske enote društva Trepetlika. V društvu so sedaj k vadbam plesa, plavanju in telovadbi dodali še novo vadbo, prilagojeno za bolnike s Parkinsonovo boleznijo, katere osnova je namizni tenis. Pred tednom dni so pripravili svečano predstavitev. "Čeprav je to skromen dogodek, pomeni za bolnike iz Maribora veliko pridobitev," je dodal Kurent. Odprtja se je udeležil tudi Bojan Tokič, večkratni državni prvak in med 50 najboljšimi igralci sveta, trenutno igra v Italiji. Pri društvu si želijo, da Tokič postane ambasador slovenskih "parkinsonov".
S takšnimi aktivnostmi želijo sposobnost in voljo mariborske enote društva, da skupaj z Mestno občino Maribor in UKC Maribor ter podpornimi partnerji, donatorji spremenijo sedanje pogoje življenja 342 bolnikov v Mariboru, ki nimajo organizirane telesne vadbe. Zdravniki namreč priporočajo vadbo, ni pa sestavni del zdravljenja, torej morajo bolniki zanjo poskrbeti sami. To je najbolj enostavno preko društva, še meni Kurent, ki torej vabi obolele, da se jim pridružijo.

Odprtja se je udeležil tudi Bojan Tokič (levo), večkratni državni prvak in med 50 najboljšimi igralci sveta, v pogovoru z Gregorjem Komcem.
Sašo Bizjak

Srečujejo se ob sredah

Skupina desetih bolnikov pod vodstvom vaditelja, namiznoteniškega trenerja Gregorja Komca, nekdanjega državnega prvaka v namiznem tenisu, sicer vadbo izvaja že mesec dni ob sredah med 11.30 in 12.30 v mariborski dvorani Tabor. Po izjavah bolnikov je pravi čudež, saj se povsem sprostijo, zaradi česar se jim izboljša tudi razpoloženje, komaj čakajo na naslednje srečanje. "Raziskovalci so ob primerjavi učinkov tega športa z drugimi ugotovili, da je namizni tenis najboljši šport za možgane. Na podlagi teh raziskav je letos Svetovna namiznoteniška zveza (ITTF) ustanovila Fond Zdravje z namiznim tenisom. Sedež te fondacije je v Nemčiji, Leipzigu, in prva bolezen, ki jo fundacija podpira zaradi znanih terapevtskih učinkov, je prav Parkinsonova bolezen," še pojasnjuje vodja mariborske enote Trepetlike. V projekt se bo vključila tudi fakulteta za šport, ki bo spremljala bolnike s Parkinsonovo boleznijo: tiste, ki igrajo namizni tenis, in tiste, ki ne, in bo opravila primerjavo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta