Nova fizioterapija v Mariboru za profesionalne in rekreativne športnike

08.09.2021 18:15
V mariborskem zdravstvenem domu so odprli drugi referenčni športnomedicinski center. Njihov fokus je na mladih športnikih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca - Zdravstvo - Oddelki - Olimpijski referenčni športnomedicinski center - otvoritev ob svetovnem dnevu fizioterapije - Center za medicinsko rehabilitacijo - fizioterapija - rehabilitacija - - Avtor: Andrej Petelinšek (foto: Andrej Petelinsek)
Andrej Petelinsek

V mariborskem zdravstvenem domu so danes, na svetovni dan fizioterapije, odprli Olimpijski referenčni športnomedicinski center. Po Inštitutu za športno medicino mariborske medicinske fakultete je ta naziv prejel Center za medicinsko rehabilitacijo Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor. Tam bo ekipa šestih fizioterapevtov in dveh zdravnikov lahko tudi na višjem nivoju pomagala profesionalnim in rekreativnim športnikom.

Klubi in starši nimajo denarja za fizioterapijo

"Področje fizioterapije še ni dovolj regulirano. V preteklosti nas je večkrat skrbelo, kdo vse je delal z našimi športniki. Mnogi mladi športniki pa tudi nimajo ustreznega dostopa do fizioterapije. Zato sem vesel, da je Olimpijski komite Slovenije prepoznal to težavo in smo začeli sodelovati," je ob slovesni otvoritvi dejal Alen Pavlec, vodja fizioterapevtskega oddelka. Fizioterapija je pomemben del rehabilitacije, je poudaril in izpostavil, da takšna obravnava mladim športnikom pogosto ni bila dostopna zaradi finančne nezmožnosti športnih klubov in staršev.

V center zdaj lahko športniki pridejo tako samoplačniško kakor z napotnico svojega fiziatra, profesionalni športniki imajo tudi možnost nadstandardnega zavarovanja pri Olimpijskem komiteju, je razložil Pavlec.

Trak ob odprtju Olimpijskega referenčnega športnomedicinskega centra so prerezali direktor zdravstvenga doma dr. Jernej Završnik, podžupanja Maribora Alenka Iskra, podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Tomaž Barada in Alen Pavlec, vodja fizioterapije v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Lažji trening, boljše počutje

​Podpredsednik Olimpijskega komiteja Tomaž Barada, nekdanji mojster borilnih veščin, je potrdil, da v njegovem času mladi športniki niso vedeli, "na katera vrata lahko potrkajo", in izrazil prepričanje, da bo odslej drugače.

Da je fokus centra na mladih športnikih, pritrjuje tudi sodelovanje z II. gimnazijo Maribor, kjer že leta podpirajo mlade športnike. Tamkajšnji profesor Dejan Korotaj je ob tem opozoril, da so poškodbe del treningov in tekmovanj, zdaj bodo hitro in uspešno rehabilitacijo za njih postavili na še višji nivo, je zatrdil.

"Vsi športniki smo pri velikih obremenitvah zelo izpostavljeni poškodbam. Zelo pomembno je, da smo deležni čim hitrejše rehabilitacije in da imamo neko mesto, kamor lahko pridemo z vprašanji ali lahko celo predhodno preprečimo poškodbe," pa pravi Urška Cikač, odbojkarica mariborskega kluba Nova KBM Branik, sicer dijakinja tretjega letnika na II. gimnaziji, ki je ob otvoritvi pomagala fizioterapevtom demonstrirati, kako športnikom pomagajo v praksi. Sama ima poškodbo hrbtenice in jo že nekaj časa obravnavajo v tem centru. "Pomagali so mi do boljšega počutja in lažjega treniranja," nam je zagotovila mlada športnica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta