O raku otrok ozaveščajo z zlato mašno

Borut Ambrožič
06.03.2022 06:45

Mariborski nevladniki aktivni ob mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zlata mašna
Borut Ambrožič
Tina Krajnc, oblikovalka zlate mašne
Borut Ambrožič

Društvo za boj proti raku Štajerske Maribor, Zveza Slovenska unija pacientov in oblikovalka Tina Krajnc tudi letos nadaljujejo akcijo ozaveščanja o raku pri otrocih, ki so jo poimenovali Zlata mašna. V akciji, ki so jo zagnali v letu 2021, vabijo vse zainteresirane k nakupu zlate mašne, to je lesenega metuljčka. S tem bodo prispevali sredstva za ozaveščanje javnosti o tej bolezni. Zlata barva je namreč simbolična barva otroškega raka. Pobudniki akcije so v okviru podelitve nagrad za najboljše inovacije v Podravju za projekt Zlata mašna lani prejeli priznanje za razvoj socialne inovacije. Akciji se lahko pridružite, več o njej in kako sodelovati pa izveste na spletni strani.

Sodelujoči nevladniki na Štajerskem izpostavljajo, da se je smrti zaradi raka pri otrocih mogoče izogniti s pravočasno in natančno diagnozo, razpoložljivostjo in dostopom do kakovostnih osnovnih zdravil ter ustreznim zdravljenjem in oskrbo. Cilj globalne pobude Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za raka pri otrocih je odpraviti bolečino in trpljenje otrok, ki se borijo z rakom, in do leta 2030 doseči vsaj 60-odstotno preživetje za vse otroke z diagnozo raka po vsem svetu. Mednarodni dan boja proti otroškemu raku, 15. februar, zaznamujemo od leta 2002 na pobudo mednarodne mreže Childhood Cancer International, ki združuje 176 starševskih organizacij, združenj preživelih z rakom pri otrocih, skupin za podporo otrok z rakom v več kot 93 državah. Pobudniki na ta dan izpostavljajo žalostno statistiko, da na svetu vsake tri minute en otrok izgubi boj s to boleznijo.

Po podatkih registra za rakom v Sloveniji letno zboli okoli 80 otrok in mladostnikov. Čeprav je ozdravljivost 80-odstotna, pa nekateri bitko s to boleznijo žal izgubijo. Rak pri otrocih je še pogosto tabu, zato so akcije na to temo pomemben premik k posredovanju informacij o tej bolezni in k večjemu sprejemanju obolelih med vrstniki. Dr. Jernej Dolinšek, predstojnik klinike za pediatrijo UKC Maribor, ob tem pove: "Slovenska pediatrija si je enotna, da vzpostavljena centralna obravnava otroških bolnikov z rakom omogoča najboljše rezultate zdravljenja. Ti so primerljivi z evropskimi rezultati. Otroci in mladostniki iz naše regije, pri katerih obstaja sum na rak ali je ta diagnosticiran, so napoteni v Ljubljano, kjer jim strokovni tim nudi najboljšo možno oskrbo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta