Oblikovalec nakita iz Maribora: "Pri ovijanju žice me vodi višja sila"

Simona Dijak
30.05.2021 04:00
Rok Lesjak je naprej obvijal kar kamne, ki jih je našel na sprehodih. Nato so njegovi izdelki pritegnili vse več zanimanja. Sčasoma je spoznal pomen kristalov in da je bilo oblikovanje iz žice ena od prvih tehnik izdelovanja nakita, ki izvira že iz sumerske dinastije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Roku Lesjaku je ustvarjanje velika terapija Foto: Klara Kulovec
Klara Kulovec

"Žica in kamni so v moje življenje prišli po naključju. Sem kreativna oseba, ki kot hrček marsikaj shrani nekje na polici, in tako sem nekega dne v roke prijel žico in jo pričel zvijati. Spreletel me je poseben občutek, kot da bi žica s to sposobnostjo obdržanja forme, v katero sem jo zvil, oživela. Takrat sem pomislil, da gotovo obstaja tehnika, s katero žico oblikuješ v nakit, saj sem si želel izdelati nekaj, kar bi lahko nosil okoli vratu," svoje začetke opisuje 32-letni Rok Lesjak iz Maribora, ki ima sedaj že svojo znamko, imenovano Roxflow.

Rok Lesjak

Prej kristalov ni poznal

Lesjak je obiskoval višjo lesarsko šolo, kjer je pri predmetu estetika že takrat podrobneje začel izdelovati nakit, končal pa je smer oblikovanje materialov. Tudi les mu je blizu, vendar so kristali, oviti v plemenito žico, tisti, ki ga najbolj privlačijo. "Pred oblikovanjem nakita kristalov nisem zbiral in poznal. Šele povezava z nakitom me je pripeljala do raziskovanja in občudovanja," pojasni. Rok sebe opiše kot umirjeno, kreativno dušo, srčno in spoštljivo do narave in drugih. Je tudi trmast, rad naredi stvari po svoje, kar mu pomaga pri ustvarjanju, pravi z nasmeškom.

Prstan v povprečju izdeluje pet ur, pred tem je treba zbrati še ves material in se odločiti za dizajn, kar včasih vzame tudi nekaj dni. Pri delu potrebuje samo klešče in žico, nato počasi oblikuje, dokler ne začuti notranjega zadovoljstva. Med ustvarjanjem se čas ustavi in misli umirijo, pravi: "Zame je to kot terapija, ki zdravi srce. Fokus in ponavljajoči gibi ob obvijanju žice me pripeljejo v drugačno stanje zavesti in občutek je, kot da nekdo ustvarja skozi mene, neka višja sila. To srčnost in energijo, ki jo čutim ob ustvarjanju, želim skozi svoje kreacije prenesti tudi drugim, jim tako dati del sebe in pozitivne vibracije."

Prizadeva si, da so njegove kreacije čim bolj pretočne, da je ob vsakem naslednjem koraku tisti aha efekt, ko se vse postavi na svoje mesto. Njegov nakit lahko deluje tudi kot amulet sreče, za premagovanje strahu in tesnobe, ki je sicer najbolj pogosta duševna motnja.

Amulet z ametistom, ovit s postarano bakreno žico Foto: Osebni Arhiv
Osebni Arhiv

Kristal najde človeka

Sicer pa upa, da bodo ljudje opazili ta unikatni nakit in v njem začutili ljubezen. Zelo je vesel, da je nekaj njegovih kreacij odpotovalo v svet. Ob nakitu je nastalo tudi nekaj zanimivih zgodb: "Prijateljica je na festivalu na Madžarskem izgubila obesek, ki sem ji ga izdelal. Nato je leto za tem v parku do mene stopila punca, ki je okrog vratu nosila prav ta izgubljeni obesek. Tako je obesek spet našel lastnico. Imam občutek, da vsak kristal točno ve, kam spada."

Izdeluje tudi nakit, okraske za dreadlockse, ki jih ima že dvanajst let tudi sam. Prav tako je z žico poskusil na sončna očala pritrditi poldragi kamen, izpadlo je izvrstno, doda. Stalno ima odprte oči, kako bi še lahko ustvarjal, povzdignil nivo svojih umetnin. Svoje znanje želi izpopolniti na kakšni evropski šoli za oblikovanje nakita. "Bom videl, kam me še popelje kreativna pot," pravi umetnik, ki je tudi žongler in ognjeni artist, v roke rad vzame tudi kitaro ali piščal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta