Oblikovalka torbic: Šivanje je že nacionalni šport

Mihela Kaloh Mihela Kaloh
29.12.2019 04:57

Tudi Iris Potrč, po izobrazbi diplomirana likovna pedagoginja, so razmere pripeljale do šivanja, oblikovanja raznih dodatkov. Priznava, da je konkurence precej, saj je šivanje že postalo neke vrste nacionalni šport. "Na spletu kar mrgoli slovenskih ustvarjalk, ki ponujajo tako imenovana unikatna dela. Sama se izrazu unikat izogibam, menim, da je ena bolj zlorabljenih besed na slovenskem trgu. Veliko raje govorim o ročnem delu," pripoveduje Iris iz Dupleka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iris Potrč med ustvarjanjem svojih kreacij 
Jani Potrč

"Ne dobiš službe, imaš pa neko osnovno znanje šivanja ali izdelovanja … Potem je logično nadaljevanje, da skušaš izdelke ponuditi na trgu in vidiš, kaj se bo zgodilo. Z nekaterimi ustvarjalkami odlično sodelujemo. Tak primer je bil nedavni projekt iz facebook skupine Otroci in moda, kjer smo stopile skupaj in predstavile svoje izdelke. Tako podpiramo druga drugo in se priporočamo novim potencialnim kupcem. Dalo bi se še veliko več, pa je žal tudi veliko nevoščljivosti, kopiranja, kraje idej in drugega," pove o začetkih in tudi nekoliko potarna.

Iris Potrč je ustvarjanje in oblikovanje oboževala od otroštva 
Jani Potrč

Rada ima trpežne izdelke, a tudi modne​

​Pred časom sta z možem registrirala lastno blagovno znamko Reddish, pod katero se skriva linija ročno izdelanih nahrbtnikov, torbic, modnih dodatkov in dodatkov za dom. Sprva je šivala sama, zgolj zase in za svoje prijatelje, sedaj brez moževe pomoči ne bi zmogla izpolniti vseh naročil. "Sama naredim dizajn, Jani ročno izreže dele, jaz šivam, on pa poskrbi za finese, kot so pritiskači in kovice," proces izdelave njunih izdelkov na hitro predstavi Iris. Ustvarjanje in oblikovanje je oboževala že od otroštva. "Oče je bil umetnik. Vedno je kaj slikal ali rezbaril, jaz pa sem ves čas tičala ob njem in se učila osnov slikanja. Moja želja je bila postati likovnica, a mi je študij v Ljubljani takrat predstavljal prevelik finančni zalogaj, zato sem se vpisala v program likovne pedagogike v Mariboru." Ob tem je pridobila formalno likovno izobrazbo in celo postavila nekaj lastnih likovnih razstav.

Izdelki Iris Potrč so modni, predvsem pa trpežni in dolgo obstojni. 
Jani Potrč
Zanimivi izdelki Iris Potrč
Jani Potrč

Kovačeva kobila (pogosto) bosa

Po uspehu v šivanju si je zadala tudi cilj, da opravi prekvalifikacijo v modno oblikovalko. A trenutno ji čas zapolnjuje skoraj štiriletni sin. Je tudi on deležen maminih mojstrovin? "Redko, morda dobi kakšne hlače z njemu priljubljenim motivom. Če bi bil deklica, bi se lahko afnal z doma izdelanimi sponkami za lase ali modnimi paščki z mašeljci," tako pa tudi pri njih velja rek, da je kovačeva kobila (pogosto) bosa. A kot kaže, bo po dveh mesecih čakanja tudi Liam vendarle prišel do svojega nahrbtnika s Spidermanom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta