Obnova Lenta: Sodnemu stolpu gretje, galerija in preboj

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
24.04.2020 19:17

V sklopu obnove Minoritskega kompleksa so se dela začela tudi v Sodnem stolpu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Funkcionalnost Sodnega stolpa bo po prenovi veliko boljša.
Arhiv Mom

V okviru prenove Minoritskega kompleksa na Lentu se je te dni z uvedbo izvajalca v delo začela še obnova Sodnega stolpa, ki bo deležen rekonstrukcije notranjih prostorov, da bodo lahko v njem prireditve vse leto. Zdaj je ta kulturnozgodovinski objekt v uporabi skoraj izključno v času Festivala Lent. Težava je, da ni ogrevanja, kar bodo uredili z vgradnjo sistema za talno gretje. Večja funkcionalnost prostora pa bo dosežena tako, da bodo prvo etažo nadgradili z galerijo, kjer bodo mogoče razstave. Poleg tega bo narejen še preboj na dvorišče zunanjega avditorija lutkovnega gledališča, s čimer bodo povezali obe prizorišči.

Sodni stolp
Sašo Bizjak

Investicijo pocenili

Vrednost investicije je 790.000 evrov, nekoliko manj, kot je bila prva ocena. "Cena je bila znižana v postopku javnega naročila, po izvedenih pogajanjih s ponudniki," so pojasnili na Mestni občini Maribor. Izvajalec del, podjetje Lesnina MG oprema iz Ljubljane, ki se te dni uvaja v delo, naj bi projekt zaključil v enem letu. Zaradi upočasnjene dobave materialov v času izrednih razmer sicer obstaja možnost zamika, vendar na MOM za zdaj načrtujejo, da bo vse potekalo po terminskem planu.

Vinogradniški muzej bo nadgradil turistične in kulturnozgodovinske vsebine, vezane na Staro trto. Arhiv: MOM
Arhiv Mom

Ponovljen razpis za Vojašniški trg

Nared so tudi že koncept in vsebine muzeja, ki jih je pripravila strokovna delovna skupina, v kateri sta med drugimi direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor Mirjana Koren in mestni viničar Stane Kocutar. "Koncept muzeja je zasnovan na način, da bodo njegove vsebine prikazovale življenje v mestu skozi čas in v povezavi z vinogradništvom, ki je v veliki meri zaznamovalo identiteto našega mesta," so razložili na MOM in dodali, da bodo vsebine predstavljene tako v digitalnih oblikah kot tudi s slikovnimi in drugimi muzejskimi razstavnimi eksponati. Kletni prostori muzeja bodo namenjeni okušanju, spoznavanju in nakupu kakovostnih vin.

Degradirani Vojašniški trg bi preobrazili v pešcono z drevesi.
Arhiv Mom
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta