Odcepitev Malečnika: "Poglejte Sveto Ano ali Sveto Trojico. Občine, odkar so samostojne, se razvijajo zelo hitro"

Igor Selan Jon Knez
23.09.2021 06:00
V civilni iniciativi za odcepitev od Maribora so prepričani, da bi Malečnik kot občina imel več denarja za investicije; kaj menijo o morebitni odcepitvi, smo povprašali tudi krajane.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Malečnik
Igor Napast

Civilna iniciativa za odcepitev Krajevne skupnosti Malečnik - Ruperče od Mestne občine Maribor, v kateri aktivno deluje 14 članov, nadaljuje korake za ustanovitev samostojne občine. Kot je povedal Milan Železnik, nekdanji direktor Inštituta za lokalno samoupravo, so začeli pripravo strokovnih podlag in izvedbo primerjalnih analiz razvoja z občinami, ki imajo podobno število prebivalcev.

Malečnik je podeželje, zato so interesi drugačni

"Analize, te sicer še niso verificirane, kažejo, da se te občine, odkar so samostojne, razvijajo zelo hitro. Poglejte samo Sveto Ano in Sveto Trojico, ali pa vse občine, ki so šle iz Ptuja in imajo celo manj prebivalcev kot Malečnik. Kljub vsem stroškom, ki jih imajo za delovanje občine in za šolstvo, kulturo, šport, zdravstvo ..., jim za lastne investicije ostane od 500 do 700 tisoč evrov, tega denarja pa KS Malečnik od mariborske občine ne more dobiti nikoli. Žal je v Sloveniji sistem financiranja občin res tak, da mestne občine pri tem potegnejo kratko," razlaga Železnik.

Železnik se strinja, da tudi mariborska občina v Malečnik vlaga precej denarja, ne nazadnje se gradi cesta proti Trčovi, zgrajeno je bilo novo avtobusno postajališče pri šoli, kmalu se bo začela investicija v kanalizacijo ..., kljub temu pa meni, da interesi niso enaki: "Razumemo, da Maribor vlaga največ sredstev v središče mesta, ne nazadnje tam živi večina občanov, in vsak župan, katerikoli bi že bil, bo seveda gledal, da se prvo razvija mesto. Mi pa smo čisto podeželje in to ima druge funkcije, naši interesi so drugačni."

Najprej anketa med krajani

Kot še pove Železnik, bodo v prihodnjih mesecih med krajani izvedli anketo. Če bodo z njo ugotovili, da imajo za odcepitev dovolj podpore, bodo zakonodajno pobudo v državni zbor skušali vložiti s pomočjo enega od koalicijskih poslancev. Na koga računajo, Železnik ne razkrije: "To za zdaj ni bistveno. Se pa zavedamo, da bo podporo v sedanjem sklicu državnega zbora težko dobiti. Tudi časovnica je precej tesna. Referendum v Malečniku bi namreč bilo treba izvesti do konca marca 2022, saj je potem treba sprejeti še zakon o ustanovitvi občine, če želimo, da bi bila nova občina ustanovljena do lokalnih volitev. Drugače bo namreč treba čakati na še en mandat državnega zbora."

Člana civilne iniciative Milan Železnik in Tomislav Letnik Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

V Malečniku sicer pobude za ustanovitev lastne občine vsi niso sprejeli z navdušenjem. Pojavile so se celo nove iniciative, ki v primeru odcepitve napovedujejo izvedbo novih referendumov za odcepitev Ruperč in Grušove od Malečnika in pripojitev teh krajev k občini Pesnica oziroma Trčove in Nebove k Dupleku. "Tem iniciativam ne verjamem, vse doslej so anonimne. Poleg tega so takšne pripojitve praktično nemogoče, ker bi bilo treba referendum izvesti tudi v občinah, kamor se želijo pripojiti, o uspehu takšnega referenduma pa zelo dvomim," pravi Železnik.

Zmotila obnova promenade v Mestnem parku

Kaj menijo o morebitni odcepitvi od Mestne občine Maribor, smo preverili tudi pri krajanih Malečnika. Mnenja so deljena. Zvonko Koletnik nam je povedal, da odcepitev podpira. Kot glavno problematiko izpostavi pomanjkanje finančnih sredstev in investicij. "Za križišče pri župniji se pogovarjamo že pet let. Polovica ceste do križišča je obnovljena, morali pa bi urediti še avtobusno postajo in cesto na hrib proti Hrenci. Spodaj v Trčovi je odsek ceste v katastrofalnem stanju. Začetek ceste je dobro obnovljen, ko pa je prišlo do ovinkov, se je pa vse skupaj ustavilo. Gradili so dolgo, naredili pa nič, verjetno je zmanjkalo denarja. Če bi bili svoja občina, bi lažje razporejali sredstva," meni Koletnik, ki ga zmoti, da bo mariborska občina obnavljala promenado v Mestnem parku, namesto da bi poskrbela za ceste zunaj mesta. Kot pomemben razlog pa izpostavi gasilsko društvo, ki bi, če bi Malečnik postal občina, bilo osrednja enota in bi prejelo več finančnih sredstev.

Krajevna skupnost Malečnik - Ruperče je po površini tretja največja, z 2704 prebivalci pa ena najmanjših mestnih četrti oziroma krajevnih skupnosti v mestni občini Maribor. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

​Kot najprimernejšega kandidata za župana vidi nekoga od mlajših krajanov. O primeru Ruperč in Grušove pove, da so bili pred časom svoja krajevna skupnost in so od Malečnika oddaljeni, zato se nagibajo k Pesnici. "Polovica prebivalcev teh dveh naselij ima pošto v Pernici. Tam je tudi njihova župnija, zato je njihova odločitev smiselna," še pove Koletnik.

Občina niso samo ceste

Miran Budja o odcepitvi nima posebnega mnenja. "Nisem proti, a je treba dobro preštudirati, ali se splača. Če se da, je vredno poskusiti," pove in kot poglavitni problem izpostavi ceste, sploh tisto proti Trčovi. Nekdanji ravnatelj malečniške osnovne šole Rudolf Sedič ni ne za ne proti. "Seznanjen sem z iniciativo, a zadevo premalo poznam. V tem trenutku težko sodim, ali je to dobro ali slabo. Zadevo je vsekakor treba podrobno preučiti," meni Sedič.

V facebook skupini Malečničani se je pred časom razvila pestra debata na temo odcepitve. Poleg zagovornikov odcepitve ali tistih, ki jim je vseeno, se je zvrstilo kar nekaj komentarjev ljudi, ki so proti odcepitvi. Darja Bauman meni, da ni nobene potrebe, da bi se odcepili od mariborske občine. Marija Kos navaja, da občina niso samo ceste, in se sprašuje, od kod bi nova občina z nekaj hišami dobivala denar. "Veliko dejavnosti, kot sta šport in kultura, lahko koristimo zastonj ali ceneje kot občani Maribora. Kdo bo financiral avtobus, šolo, vrtec in druge dejavnosti?" se sprašuje krajanka, ki ob tem navaja še stavbo občine, njeno vzdrževanje in plače, regres ter dodatke za zaposlene na občini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta