Ofem in kulinarika: Poudarek je na testeninah in sadju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za udeležence Ofema v Mariboru pripravijo vsak dan 10.000 obrokov.
Andrej Petelinšek

Deset tisoč obrokov dnevno pripravijo za športnike in drugo osebje Olimpijskega festivala evropske mladine v prehranskem šotoru v športni vasi v kampusu na Gosposvetski cesti v Mariboru. "Dva tisoč zajtrkov pripravimo tukaj v šotoru, z gradbeno šolo in študentskimi domovi v Tyrševi ulici jih naredimo okoli 3800. Sodniki in delegati večinoma spijo v hotelih in ne zajtrkujejo tukaj. Kosil naredimo 3800 in tudi toliko večerij," razloži Slaviša Amidžić, vodja prehrane pri Ofemu.

Ločen je šotor s hrano za prostovoljce, kjer pripravijo 1200 obrokov, tam kuha vojska. Za hrano - prigrizke in sadje - poskrbijo tudi na vseh prizoriščih. Šestdeset odstotkov obrokov pripravijo v kuhinji dijaškega doma v kampusu, ki jo v času Ofema najema podjetje Slorest, ki pripravlja hrano. Štirideset odstotkov obrokov pripravijo v šotoru, gre večinoma za cvrtje, peko in finalizacijo, pove sogovornik. Vsak dan je v šotoru od 120 do 130 sodelavcev podjetja Slorest. Delajo v dveh izmenah. Zajtrk je od 6. do 10. ure, od 11.30 do 15. ure je kosilo, večerja pa od 18. do 22. ure. Se pa prilagajajo glede na urnike tekmovanj.

Največ testenin in sadja

Nekateri odgovorni za gostinstvo so bili lani na Ofemu v slovaški Banski Bystrici, ker so ugotovili, da mora biti poudarek na testeninah. "Skoraj pri vseh obrokih imamo testenine. Menije smo zasnovali enostavno, da ni komplikacij, če kdo česa ne je. Vsak lahko najde nekaj zase. Poleg testenin mora biti zmeraj na voljo sadje," Amidžič opiše izbor hrane. Pove še, da nekateri športniki pridejo jest večkrat. "Samo da se ne meče stran."

Slaviša Amidžić, vodja prehrane: "Za dietetike imamo poseben oddelek. Za vegetarijance in vegane ni težav, saj imamo vsak dan veliko vsega na voljo."
Andrej Petelinšek

Glede zahtev in želja reprezentanc pove, da so skoraj izgubili živce, saj reprezentance niso bile odzivne in niso pravočasno sporočile svojih zahtev. "Če veš, da imaš nekaj športnikov s celiakijo, ne vem, zakaj tega ne sporočiš vnaprej. Povezali smo se s strokovnjaki iz UKC Maribor, ki za športnike s tovrstnimi težavami pripeljejo prilagojeno hrano. Za dietetike imamo posebno linijo. Za vegetarijance in vegane ni težav, saj imamo vsak dan na voljo veliko vsega," pojasni. Glede jezika, pravi, da ni težav, saj zaposleni govorijo angleško. Od športnikov pa da dobivajo pozitivne odzive.

V enem tednu dve toni čebule

Kot zanimivost Amidžić pove, da bodo v času Ofema samo v šotoru porabili dve toni čebule. "Porabimo veliko sadja, v vročih dneh so priljubljene lubenice. Dnevno skuhamo od 300 do 400 kilogramov testenin," našteje. Pa sestavine, imajo domače dobavitelje? "Trudimo se, da bi jih imeli čim več. A pri takšni količini samo lokalnih sestavin ne moremo imeti," reče.

Obroki so raznovrstni.
Andrej Petelinšek
Okoli 130 ljudi vsak dan skrbi za hrano.
Andrej Petelinšek

"Ogromen projekt je to, nepredstavljiv. Aktivno smo se na to pripravljali kakšne štiri mesece, sicer pa pol leta. Treba je bilo urediti vso papirologijo," omeni Amidžić. Šotor, velik 30 krat 70 metrov, je postavilo podjetje Expo biro, znotraj šotora je ločen prostor, kjer obedujejo sodniki in delegati. V šotoru so morali priklopiti elektriko in urediti prezračevanja. Težava je bila, tako Amidžić, tudi klančina, saj teren - velika jasa, kjer potekajo Lampiončki - ni raven. En del so morali asfaltirati, da lahko viličar dostopa do šotora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta