Olimpijski medalji za sošolca z II. gimnazije

Klara Avsec Klara Avsec
26.07.2019 17:22

Aljaž Simonič je na mednarodni biološki olimpijadi osvojil zlato medaljo, Sašo Domadenik pa na fizikalni bronasto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Domadenik je dosegel bron že na svojem prvem mednarodnem fizikalnem tekmovanju.
Igor Napast

Med 7. in 15. julijem je v Tel Avivu potekala že 50. mednarodna fizikalna olimpijada (IPhO), na kateri je v znanju fizike tekmovalo 78 držav. V absolutni konkurenci 360 vrstnikov je Sašo Domadenik, maturant II. gimnazije Maribor, osvojil bronasto medaljo. Jubilejna olimpijada je bila za mladega fizikalnega navdušenca prvo mednarodno fizikalno tekmovanje. "Pravih pričakovanj zato nisem imel, osvojitev brona pa me je popolnoma presenetila. Še posebej, ker so bile naloge izjemno težke," je povedal Domadenik, ki se je kljub temu dobro odrezal pri reševanju treh teoretičnih in dveh eksperimentalnih nalog. Uspešni so bili tudi drugi člani slovenske tekmovalne peterice. Tevž Lotrič z Gimnazije Kranj si je priboril zlato odličje, Klemen Bogataj z Gimnazije Škofja Loka pa bronasto.
Slovenski tekmovalci so bili uspešni tudi na 30. mednarodni biološki olimpijadi (IBO), na kateri se je med 14. in 21. julijem v mestu Szeged na Madžarskem pomerilo 70 držav. Aljaž Simonič, prav tako maturant II. gimnazije, si je priboril zlato odličje. Med slovensko četverico si je Bor Krajnik z Gimnazije Škofja Loka prislužil bronasto medaljo.

Aljaž Simonič je šele drugi slovenski dijak v zgodovini biološke olimpijade, ki si je priboril zlato odličje.
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta