Onesnaženje v Pivoli: Njiv in vrtov fakultete ni doseglo, zato pa botanični vrt, kjer so pomrle vse žabe, kače, žuželke ...

Jasmina Cehnar
15.06.2021 14:20
Da njihovi pridelki ostajajo zdravi, zagotavljajo na kmetijski fakulteti; nosi pa hude posledice onesnaženja z odpadnim blatom tamkajšnji botanični vrt, kjer so izginile vse živali, ostali so tudi brez vira za zalivanje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pridelki s Pohorskega dvora so varni in zdravi, pravijo na fakulteti za kmetijstvo. 
Arhiv Fkbv

Na mariborsko fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV) te dni prejemajo precej klicev, saj kupce njihovih sezonskih pridelkov skrbi zaradi nedavnega onesnaženja s komunalnim blatom na območju Pivole. "Naše kupce in odjemalce sadja in zelenjave želimo obvestiti, da kmetijske površine, polja in vrtovi Pohorskega dvora zaradi nedavnega onesnaženja v Pivoli niso ogroženi," je sporočila Tina Grabnar, predstojnica Univerzitetnega kmetijskega centra na FKBV.

"Skrbi so odveč"

Kot je pojasnila, je do samega onesnaženja prišlo na severnem delu njihovih površin oziroma v gozdu nad botaničnim vrtom, sama razdalja med tem območjem in njivami ter vrtovi fakultete pa je predaleč, da bi bili ti kakorkoli v nevarnosti. Tudi voda, ki jo uporabljajo za zalivanje je iz povsem drugega vira, ki je bolj južno na Pohorju. "Skrbi so odveč, vse imamo pod nadzorom in ves čas spremljamo sanacijo ter ne predvidevamo, da bi ta ali večje deževje kakorkoli ogrozilo naše površine."

Arhiv Fkbv

Proizvodnja sadja in zelenjave tako poteka nemoteno, njihovi pridelki ostajajo zdravi in neoporečni, zagotavljajo na FKBV. Še kratek čas so aktualne njihove jagode, nekaj je tudi še češenj, sicer pa je na voljo različna zelenjava, od solate, cvetače, ohrovda, čebule in med drugim mladega krompirja. Prodajni mesti sta v trgovini na vhodu v botanični vrt in v kiosku na Partizanski cesti v središču mesta. Tam se je prodaja dobro prijela in so z njo zelo zadovoljni, je povedala Grabnarjeva.

Blato se je prek potoka razširilo daleč naokoli.
Igor Napast

Uničen naravni raj

Na FKBV sicer po besedah sogovornice nelegalno dejanje, ki je povzročilo veliko okoljsko škodo, najostreje obsojajo. "Jezni smo, razočarani in pretreseni. Nastala je res nepojmljiva škoda v gozdu, potokih in na onesnaženih površinah." Težke posledice nosi tudi njihov botanični vrt, katerega potok in ribniki so povsem zamuljeni. Smrad se, kljub uporabi zeolita, na določenih mestih še vedno pojavlja. Škoda je tudi na rastlinah, med njimi tudi zelo starih in vrednih, ki so uničene, ali pa ne bodo preživele sanacije. Kot je povedal Ignac Janžekovič, strokovni sodelavec botaničnega vrta, so pomrle oziroma izginile vse živali, od žab, beloušk, žuželk in rac z družinami.

Vodne površine botaničnega vrta so poškropili z zeolitom, ki nase veže neprijeten vonj in težke kovine, a se smred ponekod še vedno pojavlja. 
Saso Bizjak
V ponedeljek se je začela sanacija komunalnega blata. 
Igor Napast

"To je velika žalost. V vodnih biotopih je naravno ravnovesje povsem porušeno, prejšnji rastlinsko-živalski raj je blato uničilo, zdaj imamo mrtve ribnike, mrtvi potok. Prvotno stanje se bo vzpostavilo šele čez nekaj let," je ocenil Janžekovič. Hkrati pa opozoril, da so zaradi onesnaženja potoka in ribnikov ostali brez vode za zalivanje botaničnega vrta, kar bo v poletnem sušnem obdobju velik problem.

Je pa botanični vrt odprt in normalno deluje, ta četrtek bo tam festival Vrtnice in vino. Ga pa bodo morda deloma zaprli v času sanacije, ki na tem območju pride na vrsto pozneje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta