"Otroci bodo že jutri ustvarjali svet in Maribor," pravijo v Vilinskem mestu

Jon Knez Jon Knez
02.12.2021 17:00

Decembra v Mariboru poteka Vilinsko mesto, festival, namenjen otrokom. V pestrem programu je veliko delavnic, predstav in koncertov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Mateja Meh iz Društva Hiša!, Urška Košica, programska producentka festivala, Hana Repše iz zavoda Mars, Lana Erlač, producentka Vilinskega odra, in producent festivala Marko Brumen Foto: Sašo BIZJAK

Sašo Bizjak

Festival Vilinsko mesto v organizaciji Narodnega doma Maribor se je pričel sočasno s Čarobnim Mariborom. Organizatorji so se potrudili, da spletejo kreativni prostor. Na današnji tiskovni konferenci je producent Vilinskega mesta Marko Brumen pojasnil, da že deveto leto v decembrskem programu otrokom in družinam ponujajo kvalitetne, kulturne in ustvarjalne vsebine. "Otroci so najpomembnejši ljudje, saj bodo že jutri ustvarjali ta svet in to mesto. Zdi se nam, da lahko ponudimo oazo, v kateri se kljub trenutnim razmeram moramo in znamo sprostiti, delati in ustvarjati. Ustvarjamo za jutri, delamo pa danes," je uvodoma dejal Brumen.

Glavno dogajanje v Vetrinjskem dvoru

Programska producentka Urška Košica je pojasnila, da je Vilinsko mesto kulturno-izobraževalni projekt, dostopen vsem. "Glavnina dogajanja poteka v adventnih vikendih in v času počitnic. Osrednje dogajanje je v Vetrinjskem oziroma Vilinskem dvoru. Zajeli smo vse veje izobraževalnega dogajanja," razlaga. Dogajanje na osrednjem, Vilinskem odru se bo ob slabem vremenu prestavilo v notranje prostore dvora. Sedišč je v atriju 130, v notranjosti 55, dve predstavi pa bosta zaradi prostorske omejitve v Narodnem domu. Košica je povedala, da je letošnja novost vključitev več programskih partnerjev iz Maribora: "To so Lutkovno gledališče, Umetnostna galerija, Muzej NO, Pokrajinski muzej, Pionirska knjižnica Rotovž, MKC in potapljaško društvo. Novih partnerjev smo zelo veseli, kajti na ta način se celo mesto zares spremeni v vilinsko."

Maribor decembra okrašujejo mnogi. Ob Vilinskem mestu Društvo Hiša! z zavodom Mars in društvom likovnih pedagogov Pedagoški liki na osmih točkah v mestu prireja skupno okraševanje.
Foto: Društvo Hiša!

Društvo Hiša!

O vilinskih delavnicah, ki jih pripravlja zavod Mars, je Hana Rupše pojasnila, da so razdeljene v tri glavne sklope. "Prvi je vilinska izba, ki ponuja darila in uporabno umetnost. Sledi vilinski studio, ki je namenjen najmlajšim. Igralnici in čitalnici se pridružuje še gledališka gibalnica, ki vzpodbuja raziskovanje veščin, ki jih morajo igralci poznati. Tretji sklop je umetniška sobana, ki omogoča stik z ustvarjalci in avtorji," razloži Rupšetova.

Glasbeno, ognjeno, dobrodelno ...

Lana Erlač, producentka Vilinskega odra, je napovedala, da bo oder obiskovalcem podarjal predstave in koncerte. Program je prav tako zasnovan po sklopih, in sicer so ob četrtkih na sporedu šolske produkcije, ob petkih koncerti. "Že ta petek bo nastopil Patetico, prihodnji petek vokalistka Ana Bezjak, nato Zala in Gašper," pove Erlačeva. Za najmlajše bodo ob sobotah predstave. Strnjen del programa bo med šolskimi počitnicami, ko bodo gostili Lacho. Tudi dva dobrodelna dogodka bosta.

Brumen je izpostavil še vsakič drugačno ulično gledališče Ana Mrzla, ki bo letos na Vojašniškem trgu. Program bo mednaroden, v nedeljo, 26. decembra, ga odpreta Italijana Circo Carpediem z uličnim cirkusom. Tudi letos ne bo šlo brez ognjaže, ulični ognjeni spektakel Sodrga bo 28. decembra.

Od ponedeljka v Magdalenskem parku sveti Lumina. Mateja Meh iz Društva Hiša! izpostavi, da je vseh sedem svetlobnih instalacij delo žensk. Dejala je, da so na desnem bregu Drave zato, ker iščejo skrite kotičke mesta. Poleg Lumine prirejajo še Rajzefirbčne sprehode. Festival bodo sklenili z Iskrenjem, na katerem se bodo obiskovalci podružili, prižgali iskrice in se tako poslovili od starega leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta