Pekre: Kraj, kjer je doma komedija

Pia Prebevšek Pia Prebevšek
08.03.2019 06:41

Turistično društvo Pekre pripravlja že 15. edicijo Festivala komedije, ki se je v Sloveniji že dobro uveljavil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nagrajenci Festivala komedije 2018 s predsednikom društva Zlatkom Partličem (na desni)

Vse je nared za največjo in najpomembnejšo aktivnost Turističnega društva Pekre, to je Festival komedije, ki se v pekrskem Domu kulture začne jutri. Že tradicionalno bo v Pekrah cel marec ob koncih tedna polno smeha. Tudi na tokratnem, že 15. festivalu se bo vsak petek in soboto ob 19. uri predstavila po ena amaterska dramska skupina. Iz vseh koncev Slovenije prihajajo, saj kot pravi predsednik TD Pekre Zlatko Partlič: "Gre za edini tovrstni festival v Sloveniji, ki ljubiteljskim dramskim skupinam pomeni enako kot Borštnikovo srečanje profesionalnim zasedbam."

Skrbno izbrane predstave

TD Pekre letos praznuje okrogel jubilej, 30-letnico delovanja. In Partlič kot prelomno leto za društvo navaja leto 2005, ko so realizirali njegovo idejo in začeli organizirati Festival komedije. "Že v četrtem oziroma petem letu smo postali prepoznavni po domovini in v zamejstvu, obenem pa je tudi kraj Pekre postal prepoznaven po Sloveniji kot kraj, kjer je doma komedija," razlaga predsednik.

Zlatko Partlič, predsednik Turističnega društva Pekre
Pia Senčar

Kdo bo nastopil?

Koroški deželni teater Slovenj Gradec, ki bo odprl letošnje tekmovanje, se bo danes, 8. marca, predstavil s komedijo Norci. V prvem tekmovalnem vikendu bo na sporedu tudi predstava Kulturnega društva Toneta Čufarja z Jesenic z naslovom Za zmeraj. Vikend kasneje se bo na pekrskem odru predstavilo Kulturno društvo Ivana Kaučiča Ljutomer s svojo Katastrofalno večerjo, s Prevarami pa se bo predstavilo Kulturno društvo Janeza Jalna iz Notranjih Goric. Loški oder Škofja Loka bo odigral Mollierovo Šolo za žene, Šentjakobsko gledališče pa Boccaccievega Dekamerona. Zadnji vikend bodo odprli domačini, Kulturno društvo Pekre - Limbuš bo namreč odigralo Partnersko poroko Toneta Partljiča, Veseli teater iz Dolenjskih Toplic pa Poštno prevaro. Poleg podelitve nagrad se bo na sklepnem večeru festivala, v nedeljo, 31. marca, predstavil tudi Tone Partljič s Komediografovo kamrico.

Aktivni v kraju

Turistično društvo Pekre je tudi sicer zelo aktivno v kraju. Pravkar se je zaključilo pustovanje v njihovi organizaciji, spomladi že tradicionalno pripravljajo spominski pohod Pekre, 23. maj 1991, decembra je na vrsti božičkovanje, sicer pa pripravljajo tudi druge manjše prireditve za krajane. Največji zalogaj je gotovo organizacija festivala. A tudi izkupiček od te enomesečne prireditve vložijo v skupnost, poudarjajo v društvu. V preteklosti so denimo uredili oziroma postavili informacijske table.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta