Petnajst del delovanja Centra Naprej v Mariboru: Cilj je čim večja samostojnost

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
02.06.2023 19:27

Center Naprej, v katerega se vključujejo uporabniki s pridobljenimi težkimi možganskimi poškodbami, zaznamuje 15 let delovanja. "Ljudje nas še vedno premalo poznajo," pravi direktorica Jasna Vešligaj Damiš.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaposleni, uporabniki, njihovi svojci in drugi so slavnostno zaznamovali 15 let Centra Naprej.
Sašo Bizjak

Center Naprej, ki izvaja različne programe dolgotrajne zdravstvene in psihosocialne rehabilitacije, namenjene osebam s pridobljenimi težkimi možganskimi poškodbami, je s slavnostno prireditvijo zaznamoval 15 let svojega delovanja. Imajo dve enoti, v Mariboru je vključenih 30, v Murski Soboti pa 20 uporabnikov. Za vključene uporabnike je storitev, ki jo sofinancirata ministrstvo za solidarnost in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, brezplačna. "Za uporabnike, ki so doživeli težko možgansko poškodbo, je to res izjemna storitev, a še vedno nas ljudje premalo poznajo, premalo vedo, da je rehabilitacija za ljudi, ki so doživeli te poškodbe, mogoča kontinuirano," pravi Jasna Vešligaj Damiš, direktorica Centra Naprej, in dodaja, da je takšna celostna rehabilitacija, ki se iz akutne faze nadaljuje v vseživljenjsko, kot jo izvajajo v Centru Naprej in še nekaj podobnih centrih v Sloveniji, prej izjema kot pravilo tudi v Evropi. Pa tudi v Sloveniji je tovrstna storitev na voljo le še v podobnih centrih v Ljubljani, Kranju, drugje pa še ne; mrežo podobnih centrov ima sicer država namen vzpostaviti.

Janez Vidmar, Zlatka Jakopec, Mateja Ušlakar in Jasna Vešligaj Damiš
Sašo Bizjak

Zaradi pridobljene težke možganske poškodbe - gre za okvaro možganov, do katere pride zaradi bolezni (možganske kapi, anevrizme, tumorja ...) ali iz drugih razlogov (prometne nesreče, padca ...) - se življenje povsem spremeni ne le tistemu, ki ima pridobljeno možgansko poškodbo, ampak tudi njegovi družini. Mnogi se po težki možganski poškodbi ne morejo vrniti v svoje socialno in delovno okolje in pogosto postanejo socialno izolirani. Zato so koristi vključitve osebe s pridobljeno možgansko poškodbo v vseživljenjsko rehabilitacijo, ki jo omogoča Center Naprej, izjemno velike.

Sašo Bizjak

"To pomaga človeku, da se lahko vrne nazaj v življenje in da se lahko integrira v socialno okolje in postane aktivni del družbe. Ne izboljša se samo kvaliteta življenja uporabnika, ampak cele družine - ta zaživi neko običajno življenje, seveda povsem drugačno kot prej, a postavijo se novi cilji," pravi Jasna Vešligaj Damiš, njene besede pa so na slovesnosti s svojimi pričevanji potrdili tako uporabniki sami kot njihovi svojci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta