Piramido spet prerašča trava

Branka Bezjak Branka Bezjak
08.08.2019 19:36

Vodstvo občine pravi, da prioritetno urejajo celotno problematiko območja, a premaknilo se ni še nič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trava na vrhu prerašča table, na katerih so informacije o zgodovini griča, o izkopavanjih.
Branka Bezjak

Nedorečena lastniška razmerja se znova kažejo v neurejenosti vrha Piramide, reprezentativnega mestnega griča. Ponavlja se lanska zgodba, ko je bil poleti vrhnji plato zelo neurejen, arheološke izkopanine nekdanjega gradu, po katerem je mesto tudi dobilo ime, pa zaraščene s travo in grmičevjem. Zelo podobno sliko lahko v teh dneh znova opazujejo številni domačini in turisti, ki se sprehodijo do razgledišča pri kapelici, od koder se ponuja eden najlepših pogledov na mesto.

Dela vinogradov ta čas ne obdelujejo.
Igor Napast

Državo prijavili inšpekciji

Z Mestne občine Maribor sporočajo, da stanje na Piramidi tudi sami redno spremljajo, ne nazadnje prejemajo veliko pritožb in pobud občanov. Izpostavljajo, da je občina zgolj začasen upravljavec zemljišča, po katerem poteka pešpot, ki jo v okviru koncesijske pogodbe redno vzdržuje podjetje Nigrad. Dogovarjajo pa se tudi, da bi, podobno kot lani, v sredini avgusta poskrbeli za košnjo na platoju in znotraj ostalin, čeprav občina ni lastnica teh zemljišč. "Četudi trenutno ni pravne podlage, da bi občina lahko vlagala v tuje nepremičnine, si močno prizadevamo, da bi v vmesnem času, dokler se ne uredijo formalnopravne zadeve, našli način za redno osnovno vzdrževanje zelenih površin na platoju in na območju ostalin," dodajajo.
Pred štirinajstimi dnevi so podali tudi prijavo na Medobčinski inšpektorat Maribor, da ta sproži postopke za ureditev zanemarjene okolice. Zadevo je občinski inšpektorat v nadaljnje reševanje odstopil Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varnost rastlin ter Inšpektoratu za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo. "MO Maribor je torej naredila vse, da pozove lastnika – državo, da vzdržuje svojo lastnino," še trdijo v kabinetu župana.

Trava na vrhu prerašča table, na katerih so informacije o zgodovini griča, o izkopavanjih.
Branka Bezjak
Maribor: obnova stopnic iz Močnikove ulice v Ulico pod Piramido -
Igor Napast

Delavnice za osnutek vizije

Osnutek vizije območja Piramide skušajo oblikovati tudi s številnimi drugimi aktivnostmi v okviru projekta Izboljšajmo Maribor, še sporočajo z občine. Tako so se pridružili k projektu Prostor javnosti – Partnersko urejanje javnega prostora, ki ga financira ministrstvo za okolje in prostor.
V sodelovanju z Inštitutom za politike prostora in Društvom Hiša!, z občani in drugimi, ki so povezani s tem vinorodnim gričem, so izvedli več dogodkov: sprehod z občani na Piramido, zbiranje idej o viziji Piramide na Mestnem pikniku in delavnice z različnimi deležniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta