Pobuda, da bi se Malečnik odcepil od Maribora

Igor Selan
02.07.2021 06:00
Svet Krajevne skupnosti Malečnik - Ruperče je pooblastil odbor civilne iniciative, da prične postopek za ustanovitev samostojne občine Malečnik. Kako realni so takšni načrti?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krajevna skupnost Malečnik - Ruperče je z 2704 prebivalci ena najmanjših mestnih četrti oziroma krajevnih skupnosti v mestni občini Maribor. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Krajevna skupnost Malečnik - Ruperče je po površini tretja največja, z 2704 prebivalci pa ena najmanjših mestnih četrti oziroma krajevnih skupnosti v mestni občini Maribor. Pred časom se je tam pojavila pobuda, da bi postali samostojna občina, že 213. v Sloveniji. Na pobudo civilne iniciative je svet krajevne skupnosti prejšnji teden sprejel sklep, da podpira idejo iniciativnega odbora, da se prične postopek ustanovitve samostojne občine Malečnik. Svet KS je ob tem iniciativni odbor tudi pooblastil, da še naprej vodi aktivnosti za ustanovitev samostojne občine.

"Svet KS je civilni iniciativi dal potrditev, da lahko v tej smeri dela naprej. Kako bodo to zadevo rešili, pa je njihov problem. Je pa letos KS Malečnik od mariborske občine dobila kar znatna sredstva za razvoj kraja, pa tega nekateri očitno ne razumejo," je povedal predsednik krajevne skupnosti Jožef Škof, sicer mestni svetnik Liste Franca Kanglerja - NLS.

​Medved: "Ustanovitev nove občine je stvar demokracije"

Da je ozadje želje po ustanovitvi samostojne občine Malečnik prav denar, pove tudi eden od iniciatorjev pobude, Teodor Zorko. "Gre samo za to, da želimo narediti več za svoj kraj, za to pa je potreben denar. To je vsa zgodba," je dejal Zorko.

Kako bo civilna iniciativa postopke peljala naprej, zdaj sicer še ni znano. "Nadaljnjih korakov še nismo dorekli, sprva smo namreč želeli mnenje sveta krajevne skupnosti. Zdaj ko smo ga pridobili, se mora sestati iniciativni odbor, kdaj bo seja, pa še ne vem, smo namreč tik pred dopusti, uskladiti pa je treba večjo skupino ljudi. V iniciativnem odboru nas je namreč vsaj dvajset," je še povedal Zorko.

Mariborske občine sicer pobuda ni presenetila. "Ideja ni nova, predsednik sveta KS nam je že večkrat omenil, da obstajajo določene iniciative za to. Menim, da imamo s KS Malečnik - Ruperče dobre in tvorne odnose, ustanovitev nove samostojne občine pa je stvar demokracije in zakonodaje. Ne bi vedel, da bi bili v kakšnih sporih ali da bi med krajani Malečnika vladalo kakšno večje nezadovoljstvo," je dejal podžupan Samo Peter Medved, pristojen za področje lokalne skupnosti.

Imeti mora najmanj 5000 prebivalcev

In v kakšnem primeru je ustanovitev nove, samostojne občine sploh mogoča? Kot sporočajo iz ministrstva za javno upravo, zakon o lokalni samoupravi določa, da mora biti občina sposobna zadovoljevati potrebe in interese svojih prebivalcev in izpolnjevati druge naloge v skladu z zakonom ter da mora imeti najmanj pet tisoč prebivalcev. A kot je znano, je v Sloveniji kar 110 občin z manj kot 5000 prebivalcev, v začetku leta 2019 sta imeli dve občini celo manj kot 400 prebivalcev - Hodoš 354, Osilnica pa 369.

"Nova občina se ustanovi z zakonom po opravljenem referendumu, s katerim se ugotovi volja prebivalcev v občini. Zakon ne določa posebnega postopka za ustanovitev občine niti posebnih predlagateljev, torej lahko ustanovitev nove občine predlagajo samo tisti, ki lahko predlagajo sprejetje zakona, to pa so vlada, državni svet, poslanci in pet tisoč volivcev," še sporočajo iz ministrstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta