Poklon novi slovenski glasbi: Maribor bo osvežil "frišni" festival

23.09.2021 16:05
Dan nove slovenske glasbe bo 1. oktobra zaživel v Mariboru, na njem pa v bigbandovskih priredbah JokerOur, Alo!Stari, Maraaya ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Projekt Frišno/Fresh - Dan nove slovenske glasbe so predstavili Gregor Stermecki (glasbeni urednik Radia Maribor), Darko Pukl (odgovorni urednik Radia Si), Robert Levstek (odgovorni urednik Radia Maribor), Matej Žunkovič (vodja regionalnega RTV-centra Maribor) in Tomaž Karat (odgovorni urednik Televizije Maribor). Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej PetelinŠek

Slovenija dobiva še en glasbeni festival in ta bo domoval v Mariboru. Reči, da gre za obliž na rano po pokopu legendarnega festivala narečnih popevk, ne bi bilo na mestu, a gre za drzen, izviren in svež koncept, ki nosi tudi takšno ime - Frišno/Fresh. Televizija Maribor se skupaj z Radiem Maribor in Radiem Si poklanja novi slovenski glasbi in izvajalcem ponuja možnost sodelovanja z Big Bandom RTV Slovenija. Glasbeni uredništvi sta izbrali deset skladb zadnjega leta, ki so na poslušalce naredile najboljši vtis, in jim odprli vrata na festival, na katerem bomo premierno slišali skladbe v bigbendovskih priredbah.

Kako glasovati

"Pričakovanje, kako bodo te nenavadne kombinacije zvenele, daje projektu dodaten čar," pravi Robert Levstek, odgovorni urednik Radia Maribor. Dan nove slovenske glasbe bo 1. oktobra počastila prireditev v Veliki dvorani SNG Maribor, ko bo gledalce skozi deset priredb popeljal igralec Jure Ivanušič, nagradi, ki jih je izdelala Steklarna Rogaška, pa bodo podelili v kategorijah naj nova slovenska skladba zadnjega leta in najboljša izvedba. Za naj novo slovensko skladbo lahko glasujete do 26. septembra na spletnih straneh radiomaribor.si in radiosi.eu.

​Da gre za regionalni projekt, ki je hkrati tudi nacionalni, pravijo v mariborskem RTV-centru, kjer obljubljajo, da bodo napeli mišice, vključili šest kamer, reportažno vozilo in ustvarili atraktiven šov. Kot je na predstavitvi projekta povedal urednik glasbenega programa Gregor Stermecki, so izvajalci, ki so v koronskem obdobju prepevali v glavnem v studiih, nad projektom navdušeni, značaj festivala pa ustvarja zanimiva kombinacija sodobnih skladb in priljubljenih izvajalcev ter nostalgičnega, retro bigbandovskega zvoka.

Kako do vstopnic

In kdo bodo zvezde prvega festivala Frišno/Fresh? To so trenutno zelo udarni Alo!Stari s skladbo Vse bi dal, Okustični, mariborski dvojec, ki ga sestavljata Karin Zemljič in Mate Brodar s skladbo Po tisti dolgi poti, pa priljubljeni Žan Serčić s skladbo Čudeži, legendarni Zmelkoow s Kaj nam fali? (2020), Lara Love & Sky z Greva na en gir, Manouche z Ma sej je vseen, Maraaya z uspešnico Drevo, Rudi Bučar z Otroci tistega časa, vsestransko oblegani JokerOut s skladbo Umazane misli in Batista Cadillac s skladbo Magnolije. "Zgodovina nas uči, da so izdelki glasbenikov vedno odraz časa, v katerem nastajajo," pravijo ustvarjalci Frišnega, prepričani, da ustvarjajo festival "z dolgo brado, takšen, ki bo trajal in ostal".

Andrej Petelinšek

Prireditev bo 1. oktobra na ogled v neposrednem prenosu na Televiziji Maribor, poslušali jo boste lahko tudi po Radiu Maribor in Radiu Si. Prenos bo mogoče spremljati tudi na Facebook kanalih teh programov, posnetek prireditve bo predvajan na drugem programu TV Slovenija 27. oktobra ob 20. uri, na predvečer dneva RTV Slovenija. Obiskovalci si vstopnice za prireditev, na kateri bo obvezno izpolnjevanje pogoja PCT, lahko zagotovijo s sodelovanjem v nagradnih igrah programov Radia Maribor in Radia Si ali jih rezervirajo na radijskih spletnih straneh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta